Pilatesin temel prensipleri nelerdir?
Pilates çağımızın en popüler sporlarından biri. Omurgayı destekleyen temel kaslar üzerine yoğunlaşarak vücudu mükemmel bir dengeye kavuşturan, nefesin katkısıyla zihin ve beden bütünlüğüne ulaştıran bu özel egzersiz programıyla aslında herkes tanışmalı.
1880-1967 yılları arasında yaşamış olan Joseph Hubert Pilates tarafından geliştirilmiş olan pilatesin altı temel prensibi vardır.
Konsantrasyon: Pilateste hareketleri yaparken ilgili kasların gerçekten çalıştığından emin olunmalı ve nefes asla ihmal edilmemelidir. Bu nedenle konsantrasyon gerektirir. Hareketlere yoğunlaşılarak bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına bakılmalı ve hangi kasların aktif olduğuna dikkat edilmelidir.
Kontrol: Kontrol, hareketleri yaparken herhangi bir sakatlık yaşanmaması için şarttır. Kontrolsüz, ani davranışlar kasların zedelenmesine yol açabileceği gibi nefesin doğru kullanılmasına da engel olur.
Merkezleme: Pilateste merkez, göbek, bel ve kalça çevresidir. Hareketleri yaparken merkez korunmalıdır. Böylece, üst beden gittikçe güçlenir, esner ve sağlıklı bir şekilde uzar.
Akıcı hareket: Akıcılık, acele davranarak egzersizi kontrolsüz yapmak değildir. Hareketleri uygularken nefese ve çalışan kasların hareketine konsantre olma alışkanlığı bozulmamalıdır. İstenen sadece hareketler arasında duraksama yapmamaktır.
Kesinlik: Hareketleri tam olarak uygulamak konusunda kararlı olunmalı ve egzersizin tümü koordinasyon içinde yapılmalıdır. Belli kas gruplarını çalıştıran hareketlerin peşi sıra gelmesine özen gösterilmelidir.
Nefes: Nefes her şeydir. Nefesi doğru kullanmadan pilates yaptığımızı söyleyemeyiz. Hareketler, kanı temizleyip, vücuttaki oksijen miktarını artıran nefes eşliğinde yapıldığında kas gruplarını gerektiği çalıştırmakta ve güçlendirmektedir. Bu nedenle pilatese başlamadan önce kursiyerlere ilk olarak nefes teknikleri öğretilir. Pilateste nefes kullanımı, sırtın arkasına ve altına doğru derin nefes almak ve bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek şeklindedir.
Kas ve iskelet sistemini müthiş bir denge kurarak sağlığa kavuşturan pilates, vücutta çok az kullanılan kasları bile çalıştırarak omurgayı güçlendirir, duruş bozukluklarını yok eder ve dik durmayı sağlar.
Her gün 45 dakika pilates yapmak vücudu forma sokmak ve sağlıklı, kaliteli yaşamak için yeterlidir.
Joseph Pilates; “Sadece üç derste farkı hissedecek, on derste farkı görecek ve yirmi derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız” demiş.