Pınar Kür kimdir?
Havva Pınar Kür, 15 Nisan 1943 tarihinde Bursa’da dünyaya gelmiştir. Çocukluğu, ailesinin işi nedeni ile Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde ve bir süre de İngiltere’nin başkenti Londra’da geçmiştir. Pınar Kür’ün babası, Behram Kür bir matematik öğretmeniydi. Annesi ise emekli öğretmen ve yazar İsmet Kür Cumhuriyet kuşağı idealist öğretmenlerindendir. Pınar Kür’ün annesi İsmet (Zorlutuna) Kür, Bağdat’ta doğmuştur. İsmet Kür çok kültürlü, aktif ve iddialı bir kadındır. İsmet Kür’ün ilk şiir kitabı “Yaşamak” ailenin Zonguldak’ta yaşadığı dönemde çıkmıştır. Daha öncesinde yazmış olduğu bir piyes de, Halk Partisi’nin düzenlediği bir yarışmada ikincilik ödülü almıştır. İsmet Kür, Pınar Kür’ün eğitim ve çalışma hayatının şekillenmesinde şüphesiz en önemli rolü oynamıştır. Pınar Kür’ün babası Behram Kür ise, Sovyet Devrimi’nden kaçmış olan bir Azeri göçmenidir.
Bilecik’te görev yaparken annesi doğum için Bursa’ya gelir ve Pınar Kür’ün doğumundan sonra tekrar Bilecik’e döner. Aile daha sonra Zonguldak’a yerleşir. Babasının maden işçileriyle sık sık görüşmesi ve sol görüşlü bir çevre edinmesiyle son derece sıkıntılı günler yaşayan aile 1949 yılında Ankara’ya taşınmak zorunda kalmıştır. Ankara’ya taşındıktan bir süre sonra Pınar Kür’ün kız kardeşi Işılar Kür dünyaya gelir. Işılar Pınar’ın hayatında önemli bir rol oynar. Işılay Pınar için en yakın arkadaşı ve en güvendiği insandır.
Pınar Kür, Zonguldak’ta ilköğrenimine başlar. Okula başlamadan okuma bildiği için okulda zorluk çekmez. Ertesi yıl ailenin Ankara’ya taşınmasından dolayı ikinci sınıfa Kurtuluş İlkokulu’nda eğitimine devam eder. İsmet Kür daha sonra ailesiyle birlikte İngiltere’ye gider. Pınar Kür’ün Londra macerası da böylece başlamış olur. Pınar Kür kız kardeşi ile Raymonds School yatılı okuluna gider. Buraya uyum sağlamayan ailee bir yıl sonra Türkiye’ye geri döner ve Pınar Kür de Ankara Koleji’ne yazılır. Üç yıl sonra babasının UNESCO’da görev almasından dolayı Amerika’ya gider. Kür burada Hill High School’da eğitimine devam eder. Pınar Kür, bu dönemde “anlaşılmayan genç kız romanları” yazmaya başlar.
Tiyatroya aşık olan ve çocukluğundan beri tiyatrocu olmak isteyen Pınar Kür, 17 yaşında ilk piyesi “Cowards All”u İngilizce olarak kaleme almıştır. Chris adında tiyatrocu bir gence de âşık olan Kür, sonraki yıl Türkiye’ye daha önce dönmüş olan annesinin ve kız kardeşinin yanına gelir. Pınar Kür Robert Kolej’ine kaydolur ve aynı yıllarda Robert Koleji Tiyatrosu’nda birçok önemli oyunda çeşitli rollerde oynar. Ailesinin tiyatro oyunculuğuna şiddetle karşı çıkması nedeniyle yazar oyunculuktan vazgeçse de oyun yazmaya devam eder. Sahnelenen ilk ciddi piyesi, “İki Başlı Adamın Tek Eli” oyununu öğrenciyken yazmıştır.
Eşi Can Kolukısa ile 1962 yazında tanışışan Pınar Kür 1964 yılında evlenir. Kür, evliliğinin üzerinden on beş gün geçmişken eğitimi nedeniyle Paris’e gider. İlk olarak dil okuluna giden Kür daha sonra da Sorbonne Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat alanında doktoraya başlar. Evlilikte mutluluğu yakalamayan Kür 5 yıllık evlilikten sonra eşinden ayrılır. Bu evlilikten Emrah adını verdiği çocuğu dünyaya gelmiştir.
1971-¬1973 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 1979-¬1995 yılları arasında aralıklarla İstanbul Üniversitesi’nde görev yapan yazar gazetecilik de yapmıştır. Pınar Kür 1996 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Medya İletişim Sistemleri Bölümü’nün öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
Yazarın ilk romanı Yarın… Yarın…‘dır. Bunu bir çok öykü ve roman kitabı izlemiştir.
Yapıtları
Romanları:
1. Yarın… Yarın… (1976)
2. Küçük Oyuncu (1977)
3. Asılacak Kadın (1979)
4. Bitmeyen Aşk (1986)
5. Bir Cinayet Romanı (1989)
6. Sonuncu Sonbahar (1992)
7. Beşpeşe (2004)
8. Cinayet Fakültesi (2006)
9. Beşpeşe (2004) (Murathan Mungan’ın başladığı roman projesini Celil Oker, Elif Şafak, Faruk Ulay devam ettirdi ve Pınar Kür sonlandırdı.)
Öykü Kitapları:
1. Bir Deli Ağaç (1981)
2. Akışı Olmayan Sular (1983)
3. Hayalet Hikâyeleri (2004)