Playstation nedir?
Playstation, teknoloji devi Sony tarafından geliştirilen oyun konsolu serisinin kalıplaşmış ismidir. 90’lı yılların başında üretilen playstation, önceki video oyun konsollarından çok daha üstün bir düzeyde piyasaya giriş yaptığı için teknoloji dünyasına adını altın harflerle yazdırmıştır. O zamana kadar hiç görülmemiş bir tasarıma sahip olan playstation, oyun grafikleri ve oynanabilirliği ile dünyada bir ilk olmayı başarmıştır. 1994 yılında piyasaya sürülen playstation 1, dünya çapında yüz milyonun üstünde playstation satarak bu başarıyı elde edebilen ilk oyun konsolu oldu. Sony, gösterilen bu ilgiye karşılık yine bir devrim niteliği taşıyan playstation 2’yi iki bin yılında piyasaya sürdü ve yüz elli milyonun üstünde bir satışa imza atarak kendi rekorunu kırmış oldu. Serinin üçüncü konsolu, iki bin on bir yılında satışa sunulan playstation 3 ise beklenildiği üzere, yine kullanıcılarını şaşırtan mükemmeliyette bir konsol olmasına karşın yüksek fiyatı sebebiyle elli milyonluk bir satış elde edebildi. Bunun yanında iki bin dört yılında piyasaya sunulan, serinin ilk taşınabilir oyun konsolu olan Playstation Portable(PSP) altmış milyon satış miktarıyla yine beklentileri karşılamıştır. İki bin on üç yılı içinde satışa sunulacak olan playstation 4 ise hala beklenmekte, son tanıtımları yapılmaktadır. Playstation, günümüze kadar geçen sürede böyle bir rota izlemiştir.
Playstation nasıl bir şeydir ve nasıl oynanır? Playstation, görüntüyü aktarabileceğiniz bir televizyon ve playstation aksesuarlarıyla oynanmaktadır. Bu aksesuarlar; görüntü kablosu, güç kablosu, joystcik(kumanda kolu) ve memory card(hafıza kartı) olarak sıralanabilir. Bu aksesuarları sırasıyla tanıtacak olursak;
Görüntü kablosu: Oyunun televizyonda oynanması için gereken, bir ucu playstation diğer ucu televizyon bağlantılı olan kabloya verilen isimdir.
Güç kablosu: Playstation’ın çalışması için gereken gücü sağlayan, bir ucu playstation diğer ucu elektrik prizi bağlantılı olan kabloya verilen isimdir.
Joystick(kumanda kolu): Oyunun kumanda edilebilmesi için kullanılan, elle ve parmaklarla kullanılan kumanda aracıdır. Üzerinde üçgen, daire, X, kare, analog ve yön tuşları gibi kumanda etmeyi kolaylaştıran butonlar bulunmaktadır. Ayrıca yine Sony’nin joystickler için ürettiği Dualshock özelliği oyunlarda daha rahat bir oynayış sağlamakta, verdiği titreşim efektleriyle de oyunun sanal gerçekliğini somut bir hisse çevirmektedir.
Playstation oyunları aksiyon, strateji, zeka, macera, yarış gibi pek çok farklı türde üretilmektedir. Oyunlardaki gerçekçilik ve oyun zevki her yeni playstation çıkışında daha da artmaktadır. Bu sayede Sony, belirli bir playstation oyuncusu kitlesi elde etmiş ve bu kitleyi giderek genişletmiştir. Günümüzde playstation cafe denilen, insanların oyun oynayabileceği, tıpkı eski atari salonlarındaki gibi eğlenceli vakitler geçirebileceği salonlar bulunmaktadır. Bu salonlar da playstation almak yerine, arada bir oynamak isteyenlerin tercih ettiği eğlenceli salonlardır.
Film ve müzik oynatabilme yönüyle de playstation, rakiplerinin bir kademe daha üstüne çıkarak Sony farkını bir kez daha göstermiştir. Özellikle playstation 3’te yer alan blu-ray okuyucu ile blu-ray oyunlar, müzikler ve filmler HD(high definition) olarak izlenebilme özelliğine sahiptir.
Playstation üzerinden internete girebilir, oynadığınız oyunu arkadaşlarınızla internet üzerinden beraber oynayabilir, isterseniz çift joystick ile yan yana eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.
Tüm bu özellikleriyle Sony playstation, yirmi yılı aşkın tecrübesiyle giderek büyükmekte, oyun severler için sürekli olarak orijinal ve şaşırtıcı yenilikler getirmektedir. Yediden yetmişe her insanın zevk alarak oynadığı bu oyun konsolu günümüzde üretimlerine hızla devam etmektedir.