Plywood nedir?
Filmli kontraplak, “Pleymut”, şeritli kontrplak gibi birçok farklı isimle anılan Plywood, yüksek mukavemete sahip varyasyonel uygulama imkanı sunan bir malzemedir. Tamamen organik bileşenli bir ürün olduğu için çevre ve insan dostu olan Plywood, çok ince ahşap katmanlarının iç içe geçirilmesi ile hazırlanan bir nevi ahşap levhadır. Dayanıklı yapısı ile uzun yıllar boyunca ilk günkü kullanımı aratmaya bu ahşap levhalar, uygulama konusunda da oldukça pratik bir kullanım sunmaktadır. Dünya genelinde üretilen Pleymutlar ihtiyaca göre farklı ağaç çeşitlerinin bir araya getirilmesi ile hazırlanabildiği gibi, tek ağacın kullanılması ve “muhakkak” tek sayıda katman yapılmasıyla da üretilmektedir. Ülkemizde satışa sunulan Pleymut malzemelerin de neredeyse tamamında ahşap katmanların sayısı, tek sayı olacak şekilde ayarlanmıştır.
Birbirine dik olacak bir biçimde sıralı katmanlar halinde uygulanabilen Pleymut, bu özelliği ile inşaat sektörünün vazgeçilmezlerinden biri olmuş. Orman ürünlerinin dur durak bilmeden tüketilmesine rağmen ahşabın hala “en kolay temin edilebilir ve en ucuz” hammadde olması, inşaat sektöründe Pleymut levhaların daha da yaygın kullanılmasını sağlamıştır. Birbirine geçmeli olarak uygulandıklarında yüzey gerilimi ve dayanıklılığı sayesinde beklenilenden daha yüksek bir mukavemet sunan Pleymut levhalar, şiddetli titreşimlere dahi karşı koyabilmektedir. Yüksek frekans ses gerilim testlerinde benzer amaçlar için kullanılan neredeyse tüm malzemelerden daha dayanıklı olduğu ortaya konan Plywood, mekanik anlamda muazzam derecede yüksek bir dayanıklılığa sahiptir.
Plywood kullanımının sunduğu avantajlardan bir diğeri de, mekanik dayanıklılığı oldukça yüksek olan bu ürünün aynı zamanda ahşap malzemesi sayesinde oldukça hafi olmasıdır. Hafif yapısı ile zeminden çatıya inşaat mühendisliğini ilgilendiren birçok alanda kullanılabilen bu ahşap paneller, yapılara ekstradan binen yükün sorun olduğu projeler için adeta cankurtaran görevi görmektedir. Plywood kullanımı ile yapısal manada herhangi bir dezavantaj oluşmaz, aksine yüksek dayanıklılık ve düşük maliyet ile yapı büyük bir artı kazanır. Mekanik dayanıklılığının yüksekliği ve ucuz olmasıyla avantaj sağlarken, aynı zamanda hafif yapısı sayesinde yapıların çok daha sağlıklı bir hale gelmesini sağlar.
Plywood; birbirine çapraz yani dik olacak şekilde özel yapıştırıcılar ile son derece sıkı bir hal alacak biçimde birleştirilen ağaç katmanlarıdır. Bu sayede beton kalıplamada dahi kullanılabilecek kadar ucuz, dayanıklı ve hafifliği sayesinde kolay kullanım sunan bir malzeme olan Plywood levhaların kalitesi ile kullanılan ahşap kadar yapıştırıcının da iyi olmasına bağlıdır. Sert yapısı ile tanınan “Huş ağacı”, Plywood yapımı için gerek üretim maliyeti gerekse de dayanıklılık açısından en ideal seçimlerden biridir. Bunun dışında Ladin veya Kavak gibi ağaçlar kullanılarak da Plywood üretmek mümkündür. Hangi ağacın kullanıldığı, ürünün kaç katman olduğu ve yapıştırıcı olarak nasıl bir WBP tarzı ürün kullanıldığı; Plywood levhanın kalitesini belirlemektedir.