Prostat belirtileri nelerdir?
Prostat belirtileri orta yaşı geçmiş olan erkeklerde kendini idrar problemleri ile gösterirken, kişilerin psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz olarak etkilenmesine sebep olur. İdrar akışının yavaşlaması ile kendini belli eden prostat sorunları, iltihaplanma, büyüme ve kanserleşme aşamaları halinde görülür. Prostat 50 yaşın üzerindeki erkeklerde en fazla görülen rahatsızlıkların başında gelir. Üriner sistemin son bölümlerinde bulunan prostat, mesane ile dış idrar kanalı arasına yerleşmiştir. İdrarı taşıma ve sperm iletimini sağlama görevini üstlendiği için, prostat sorunlarında idrar problemleri yaşanması kaçınılmaz olur.
Prostat büyümesi teşhisi idrar ile ilgili sorunlar başladıktan sonra üroloji uzmanının yaptığı fiziksel muayene ile kolayca
belirlenir. Yapılan tetkiklerle prostatın kanserleşmesi ile ilgili sonuçlara ulaşılabilir. Ultrasonografi yapılıp, böbrek ve idrar torbasının bundan zarar görüp, görmediği tespit edilebilir. İdrar yapma hızı ölçülüp, büyümenin idrar yapmaya etkisi belirlenir. Yapılan araştırmalar, prostatta büyüme ve enfeksiyon mu olduğu konusunda net sonuçlara ulaşılmasını sağlar. Varılan sonuca göre hastalarda tedavi aşamasına geçilir. Her hastada aynı hızda olmasa da, yaşla birlikte prostat büyümesi normal olarak kabul edilir. Erkeklerde meydana gelen hormonal dengesizlik, prostatın içinde bulunan hücrelerin büyümesini tetikler. Bu duruma erkeklerin tuvalet ihtiyacını ayakta gidermesinin neden olduğu düşünülse de, bu düşünce doğru değildir. Bireyin sosyal yaşamını rahatsız etmediği sürece, tedavisine gerek duyulmayan bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Büyümenin fazla olması halinde, oluşabilecek şikâyetleri ortadan kaldırmak için, hastalara ilaç tedavisi uygulanabilir. Bununla beraber iltihaplanma ve taş oluşumu nedeniyle, prostatın büyümesinin fazla olması halinde açık ya da kapalı cerrahi yöntemi kullanılarak tedavi yoluna gidilir. Prostat belirtileri önemsenmesi gereken sağlık konuları içinde yer alır. Her prostat büyümesi vakasının kansere dönüşmesi söz konusu olamaz. Prostat kanseri prostatta büyüme olmadan da bağımsız olarak gelişebilir. Bu durumun tahliller ve fiziki muayene yoluyla teşhis edilmesi gerekmektedir. İdrar problemlerinin yaşanması, erkeğin cinsel isteksizliğine neden olabilir. Cinsellik sırasında da idrar sorunları ile karşılaşacağını düşünen erkek, cinsel hayatında performans sorunları yaşar. Bunun doktorla açıkça paylaşılması, sorunun atlatılmasına yardımcı olur. Prostat sorunlarının genel olarak cinsel hayata hiçbir şekilde olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Yalnız sperm kalitesini azalttığı için, çocuk sahibi olmak isteyenlere olumsuz etkileri olur. Bu sorunu olan erkeklerin, cinsel hayatları hakkında endişe duymalarına gerek yoktur.
Kişide idrar yaparken tam boşaltamama hissi duyulması, kesik kesik idrar yapabilme, idrarı belli seviyede ileriye doğru yapamamak, idrar akımının yavaş olması prostat belirtileri içinde kabul edilir. Erkeklerde gece sık sık idrara çıkmak, idrarda kan olması, idrarı tam olarak yapamama sorunundan kaynaklanan böbreklerde hissedilen ağrı, prostatın olduğu bölgeye basınç uygulandığı zaman idrar kaçırma ve ani olarak gelişen idrar yapma isteği, erkeklerde prostatın tetkik edilmesi gerektiğine işaret eden etkenlerdir.