Protein tozu nedir?
Vücut geliştirme sporu ile uğraşanlar beslenmelerine en az antrenmanları kadar önem verirler. Bunun nedeni, vücutlarını istedikleri hacme getirmek için yaptıkları hareketler sonucu yıpranan kaslarının sağlıklı gelişmesi için yeteri enerjiyi vücutlarına sunmaları gerektiğindendir. Çoğunlukla antrenmanlar ağırlık kaldırma üzerine kurulmuştur. Bu ağırlıkları kaldırmaları sonucu vücut çok büyük bir enerji kaybına uğrar. Vücudun bu enerji kaybını tekrar karşılamalı ve kasların gelişmesi için gerekli olan proteini almalıdırlar.
Kasların gelişmesi için en önemli enerji kaynağı proteindir. Protein, ağırlık kaldırma sonucu yırtılan kasların yenilenmesi ve gelişmesi için en önemli enerji kaynağıdır. Bunun için sporcular protein ihtiyaçlarını eksiksiz almaları gerekir. Düzenli olarak antrenman yapan sporcular, protein ihtiyaçlarını şu şekilde hesaplarlar. Vücut her bir kilosu başına 1.50 gr. protein ihtiyacı duyar. Yani 70 kiloluk bir sporcunun günlük alması gereken protein miktarı 1.50*70’dir. Bu hesaba göre 70 kiloda olan bir sporcunun günlük alması gereken protein miktarı gram olarak 105’dir. Bu miktarı düzenli aldığı takdirde bu sporcunun kaslarının gelişmemesi için bir neden kalmaz.
Spor yapmanın asıl amacı sağlıklı bir hayat sürmek olduğu için, bu protein ihtiyacı karşılarken öncelikle doğal besin kaynakları seçilir. Proteinin en çok bulunduğu besinler başlıca et, süt, yumurta, yoğurt, fıstık gibi ürünleridir. Sporcuların beslenme programında et ve süt ürünleri temel yapı taşıdır. Bu ürünleri antrenmandan önce ve sonra bol tüketirler.
Ancak sporcular için daha pratik protein alma yolları da var. Bunların başında protein tozu gelmektedir. Bir sporcunun 50 gram protein alması için 7 yumurta tüketmesi gerekir. Bu kadar yumurtayı hazırlamak ve tüketmez zor gelebilir insana. Bu yüzden özellikle profesyonel sporcular protein desteği olarak protein tozunu kullanır. Protein tozu, kolay tüketilmesi ve kana hızlı karışması da sporcuların tercih etme sebeplerindendir.
Ancak protein tozunu kullanırken de bazı durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bazı sporcular sabırsız davranarak kaslarının hızlı gelişmesi için protein tozunu bilinçsiz ve aşırı kullanabiliyor. Bu durum karşısında vücutta bazı olumsuzluklar görülebilir. Aşırı protein tozu kullanımında en çok zarar gören organlar böbrek ve karaciğerdir.
Protein tozu bir öğün olarak görülmemelidir. Protein ihtiyacınızı karşılamanızda bir yardımcı olarak görülmelidir. Yukarıdaki örnekteki gibi eğer 105 gram protein ihtiyacınız varsa bunun en fazla 50 ve ya 60 gramını protein tozu yardımı ile karşılamanız hiçbir zaman size zarar vermez.
Spor yapmayı sağlıklı bir yaşam için tercih etmelisiniz. Eğer boy ve kilo oranınızın üstünde bir vücuda sahip olmak için bu sporu tercih ederseniz, bu durum kötü sonuçlara neden olabilir. Vücut geliştirirken acele etmemelisiniz. Sabırlı olun ve yavaş yavaş vücudunuzu geliştirin.