Rahim ağzı kanseri nasıl olur?
Rahim ağzı kanseri yani serviks kanseri denilen rahatsızlık günümüzde önlenebilir hastalıkların arasında bulunur. Smear Pap- smear testi sayesinde rahim ağzı kanserinin erken teşhisinin yapılması ve tedavisinin yapılmasıyla bu sağlanır. Araştırmalarda 45 yaşın altında olan kadınlarda en fazla görülen kanser türlerinin arasında ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanseri, aşılama sayesinde korunma sağlanan bir rahatsızlıktır. Serviks rahmin vajene açılmış olan dar boyundur. Serviks enfeksiyonların rahme ulaşmasını engeller ve bariyer görevi görür. Serviks hücrelerinde anormal şekilde kontrolsüz büyüme olmaya başladığında, rahim ağzı kanseri meydana gelir.
Rahim ağzı kanserinin sebebi nedir?
Rahim ağzı kanserinin oluşma sebebi Human Papiloma Virüs (HPV) tür. Bu virüs kadınlara genellikle cinsel ilişkiyle bulaşır. Bu virüsten korunabilmek için, kadınlar 12-26 yaş aralığında üç doz halinde aşılanması gerekmektedir.
Rahim ağzı kanserinin tanısı ve tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Kanserin oluşmadan önce erken dönemde tespit edilmesi için, kadına pap-smear testinin yapılması gerekir. Kadınların en az yılda bir defa bu testi yaptırmaları tavsiye edilir. Bu rahatsızlık cerrahi yolla tedavisi yapılarak iyileşme sağlanır.
HPV virüsü ve rahim ağzı kanseriyle ilişkisi nedir?
Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların içinde Human Papiloma Virüs (HPV) ilk sıralarda yer almaktadır. Rahim ağzı kanserinden korunabilmek için HPV aşısı uygulanır. Cilt temasının olması bile virüsün bulaşması için yeterli olmaktadır. Virüsün bulaşması halinde, 6 haftada etkisini göstermeye başlar. Ayrıca virüs vücutta yıllarca sessiz bir dönem geçirebilir. Bu etki kişinin bağışıklık sisteminin baskılaması nedeniyle olur. Virüsün kadınlarda rahim ağzı kanseri, genital siğil gibi sorunlara neden olması, erkeklerde ise virüsün taşıyıcısı olarak etkili olur. Bu nedenle virüsün kadınlara bulaşmasına sebep olurlar.
HPV aşısı ne zaman yapılmalıdır?
Bu aşının içeriği canlı virüse sahip değildir. Uygulanması 6 ay içinde 3 doz şeklinde olmaktadır. Aşı hastalıklarda etkili olan dört tane virüse karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Ancak vücutta bu virüsün olması durumunda, aşının koruyuculuk etkisi olmaz. Aşının kadınlarda en erken 9 yaşında uygulanması yapılabilir. Ancak genellikle 12-26 yaş arasında yapılması kabul edilir. Çünkü bu yaşlarda daha cinsel ilişki başlamadığı için, kadınlar virüsle karşılaşmaz. Bu yüzden bu yaşlarda yapılan aşı tam olarak koruma sağlar. Kadında cinsel yaşam başlarsa, aşının koruyuculuğu daha az olur. Kadında HPV virüsünün olması halinde, yalnız diğer üç virüse karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Bu hastalıklar açısından risk taşıyan kadınlar HPV aşısı olması gerekir.
HPV aşısının koruma etkisi ne kadar devam eder?
HPV aşısının koruyuculuk etkisi vulva, serviks oluşumu, vagina prekanseröz ve genital siğillere sebep olan dört tane virüs üzerinde etkisi vardır. Bunlardan birisini kapmış olan kişilerde, diğer virüslere karşı etkili olur. Aşı sadece hastalıklara karşı korunmayı sağlar, bu hastalıkların tedavisi için etkili değildir. Virüsleri kapmamış olan kişilerde, tam korunma sağlanır. Yapılan araştırmalar bu aşının 5 yıl süreyle koruyucu etkisinin devam ettiğini belirlemiştir. Ancak yine de, rahim ağzı kanseri için gerekli olan tetkiklerin yapılması gerekir. Çünkü bazı hallerde aşının koruyuculuğu azalır. Üç doz halinde uygulanmış olan aşının koruyucu etkisi daha çok olur. Kadınları oldukça fazla etkileyen bu kanser türünden korunmak için, mutlaka aşılamanın yapılması gerekir.