Ramazan ayında sonra beslenmeye neden dikkat etmeliyiz?
Ramazan ayının artık sonlarını yaşıyoruz. Pazartesi bayramın birinci günü ve ramazanda iki olarak geçirdiğimiz öğünler, bayramda daha fazlaya çıkacak. Aynı zamanda akraba ve sevdiklerimizi ziyaret sırasında da tatlı ikramlarının hayli fazla olacağını düşünür ve bunları geri çevirmeyeceğimizi hesaba katarsak, uzmanların dediklerine göre büyük bir tehlike kapıda. Öncelikle vücudun ramazan ayında sağlıklı bir şekilde öğün trafiği yaşaması, ramazandan çıktıkça bu trafiğin yoğun bir şekilde yaşanması, vücudun zarar görmesine sebep oluyor. Bu nedenle uzmanlar ramazan ayından sonra gelen bayramı, çok fazla tatlı yemek suretiyle karşılamanın zararlı olabileceğini söylüyorlar.
Uzamanlar ramazan ayından sonra beslenme alışkanlığında da fazla bir farklılığa gidilmemesi gerektiğini düşünüyorlar. Bu cihetten 3 ana öğüne en fazla iki ara öğün katmanın sağlık açısından risk taşımayabileceğini düşünüyorlar. Tabi bu öğünlerde yenenlere dikkat edilmesi de ayrı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Aşırı yağlı ve şekerli gıdaların tüketilmesi halinde, vücut dengesinde bozulmalar meydana gelebileceği söyleniyor. Özellikle diyabet, kalp ve damar, şeker rahatsızlığı olan kişilerde…
Ne istersem artık yerim
Oruç tamamlandıktan sonra insanların ne istersem artık yiyeceğim mantığına rağbet etmeleri çok yanlış. Özellikle bayramda ikramlarla gelen tatlıların tüketilmesi, bunda aşırıya kaçınması, sindirim sisteminde bozulmalara sebebiyet verebilir. Hazımsızlık söz konusu olabilir. Bu nedenle tatlı ikramlarının gerekirse geri çevrilmesi söz konusu olmalıdır.
Nasıl beslenmeli?
Ramazandan sonra en iyi beslenme şeklinin meyve ve sebze ağırlıklı olduğunu uzmanlar söylüyorlar. Özellikle kahvaltının asla atlanılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Fazla şekerli ve yağlı yiyeceklere rağbet edilmemesi gerektiğini söylüyorlar. Ramazan ayıyla beraber gelen sağlık ve sıhhatin ramazandan hemen sonra dengesiz beslenmeye kurban edilmesi, ramazanın manevi ve maddi yapısına ters olduğu açıktır.