Ramazanda tok tutacak besinler nelerdir?
Gerek ramazanın yaklaşmasıyla, gerekse diyet yapmak zorunda olanlar için, öğünlerde tok tutacak besinlerin tüketilmesi oldukça önemlidir. Diyet yapanlar için kiloyu korumak, oruç tutanlar içinde sahurda yenilecek gıdalar hem miktar olarak az olmalı, hem de tok tutacak özellikte olmalıdır. Bu nedenle besinlerden destek alınmalıdır. Bu açlıkla baş etmek için tok tutacak yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.
Tok tutan yiyecekler
Yumurta: Açlığın önlenmesinde en önemli besin kaynaklarından birisi yumurtadır. Bu besin açlıkla mücadelede en iyi yardımcınız olacaktır. İçeriğindeki bol miktardaki proteinle yumurta, bilimsel veriler ışığında insanlarda tokluk süresini bir hayli uzatır. Özellikle sabah kahvaltısında tüketilecek 1-2 katı pişmiş yumurta, gün boyunca vücudun ihtiyaç duyacağı tüm proteini tek başına sağlayabilecek bir besindir. Haşlanmış yumurtayı sevmeyenler açısından, bu derece faydalı olan besin, sebzeler ya da süt ürünleriyle birlikte renklendirilebilir. Gerek omlet k, gerekse menemen yiyeceklerle birbirinden lezzetli yemekler, bütün gün tok durmanıza yardımcı olur.
Yulaf ve ezmesi: Yulaf başlı başına her derde deva olacak bir tahıldır. Lifli yapısıyla vücut için birçok yararı bulunmasının yanı sıra, kolesterol, şeker hastalığı ve kanser gibi önemli hastalıklarla mücadele etmek için önemli bir besin kaynağıdır. Yulaf ezmesi içeriğinde bulunan karbonhidratların vücut tarafından yakılması daha uzun sürmekte ve bu nedenle daha sonraki öğüne kadar tokluk hissi de devam etmektedir.
Yeşil Çay: Oldukça iyi bir antioksidan olan yeşil çay, aynı zamanda metabolizmayı hızlandırıp daha hızlı kalori yakılmasına da yardımcı olan önemli bir içecektir. Gün içerisinde 1-2 bardak yeşil çay tüketimiyle kendinizi daha enerjik hissedilebilir ve çayı tarçınla tatlandırıldığınızda da tatlı isteğinizi keserek, tok tutacak bir çay elde edebilirsiniz.
Yoğurt: Yoğurdun içeriğinde bulunan proteinler de aynı yumurta gibi vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir ve tok kalmaya yardımcı olur. Bunun için özellikle yağsız yoğurtların tercih edilmesi, vücut için oldukça faydalıdır.
Elma: İçeriğinde hem vitaminlerle hem de minarelerle oldukça zengin olan elma, ayrıca içinde bol miktarda olan lifler yardımıyla tokluk süresini uzatmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyacağı bütün enerjiyi geri kazandırabilir.
Zeytinyağı: Vücudun ihtiyaç duyacağı yağ gereksinimi, tekli doymamış yağlardan sağlayacak yani mümkün olduğunca zeytinyağı tüketerek, metabolizma desteklenmeli ve fazla kiloların daha kolay verilmesi sağlanmış olur.
Salata: Yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi vücut için oldukça önem taşır. Ispanak, marul, lahana, kereviz ve salatalık gibi sebzelerle yapılan salatalar, gün içinde tokluk süresini uzatır. Yemeklerden önce ilk olarak bir kâse salata yenmeli ve üstüne kalorisiz limon ve sirkeyle hazırlanmış sosların eklenmesi kilo verilmesine destek olmaktadır.
Protein kaynakları: Balık ve diğer deniz ürünleri, yağsız et, hindi ve tavuk eti gibi alınacak kaliteli protein kaynakları daha fazla tok tutar ve vücuda daha çok enerji verir.
Kuruyemişler: Şeker içeriği olmayan, lif bakımından zengin olan kuruyemişler gün içinde tokluk süresini uzatmaktadır. Özellikle ceviz, badem, fındık ve fıstık gibi kuruyemişleri öğün aralarında tüketebilirsiniz.
Su: Oksijenin ardından en büyük ihtiyacımız olan su, vücutta hücrelerin yaşamsal faaliyetlerini yerine getirebilmesi için kesinlikle tüketilmelidir. Vücutta dolaşımı hızlandıran su, aynı zamanda yağ yakımını kolay hale getirir ve öğünlerin arasında tüketilen su, tokluk hissi verir.