Reflü hastaları neler yemeli?
Reflü hastaları genellikle bu rahatsızlığın etkilerinden olumsuz şekilde etkilenir. Toplumda yaklaşık % 20 oranında etkili olan reflü hastalığında yakınmaların azaltılması için, beslenmenin bilinçli şekilde yapılması gerekir. Bu aynı zamanda hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahiptir ve ilk aşamasını oluşturur. Doğru beslenme sayesinde reflü atakları önlenebilir, hastaların yaşam kalitesi daha konforlu hale getirilebilir. Bilinçsiz bir şekilde atıştırmalıkları tüketmek bu hastalar için oldukça zararlıdır. Hastalar beslenmelerini en iyi şekilde düzenlemeli, özellikle sakız çiğnemekten kaçınmalıdır. Sakız çiğnenmesiyle birlikte, daha fazla hava yutulacağından, hastalarda gaz oluşması söz konusu olur. Bu durum reflü ataklarını tetikleyici unsurlardan birisidir. Ancak yemekten hemen sonra çiğnenen sakız hastalara bir derece yardımcı olabilir. Hastalar genellikle doktorunun vereceği beslenme önerilerine uymalı ve bu rahatsızlığı tetikleyecek besinleri tüketmemelidir.
Reflü hastaları nasıl beslenmeli, nelerden kaçınılmalıdır?
Hastalar ilk önce yağlı besinleri tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü yağ içeriği fazla olan besinler mideyi daha geç zamanda terk eder. Bu nedenle midede oluşan basınç artar ve mide içeriği ile sıvılar yemek borusuna kaçarak reflü rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur. Dışarıda yenilen fast food besinlerin içeriği özellikle yağ oranı bakımından çok yüksektir. Bu nedenle hastaların dışarıda olduklarında, bu besinleri yememesi gerekir. Bu yiyeceklerin midede daha uzun süre kalması yüzünden, besinlerin sindirimi için daha çok enzim salgılanmaya başlanır. Bu durum mide asidini arttırıcı bir etkendir. Özellikle yiyecekler içinde tereyağı, krema, yağlı soslar, kaymak ve margarin yağ oranı bakımından yüksek besinler olduğundan, reflü hastaları için tavsiye edilmez.
Bunlardan başka çikolata, koyu demli çay, nane ve naneli besinler, kahve ve çiğ soğan tüketiminden de kaçınmak gerekir. Mide asidini uyarıcı etkisi olan karbonatlı gıdalar, acılı baharatlar, portakal, limon gibi turunçgiller ve domates tüketilmesi sakıncalı olan besinlerdir. Alkol içeren içecekler, fazla sıcak ve soğuk olan içecekler yine hastaların tüketmemesi gerekli olanlar arasında yer alır. Hastalar öğünlerinde fazla miktarda yemek yemeden kalkmalı, az ve sıkça yemek yenmesi gerekir. Buna uyulmadığı takdirde, artan mide basıncıyla birlikte reflü hastalığının tetiklenmesine engel olunamaz.
Reflü hastaları beslenmede kendi diyet menülerini oluşturmalı
Bu hastaların sıvıları öğünlerin arasında alması, yemekle birlikte sıvı içmemesi gerekir. Kabızlığa sebep olmayacak şekilde gıdaları seçerek beslenmeleri gerekir. Kabızlık normalde ıkınmaya sebep olacağı için, karın içi basıncını arttırır ve reflü yakınmalarının tetiklenmesine sebep olur. Lokmalar iyi çiğnenmeli ve sindirime yardımcı olan bu önemli bir unsur ihmal edilmemelidir. Yemek sırasında ve yemekten sonra 45 dakika kadar dik oturmaya özen gösterilmeli, uykuya geçmeden en az 2 saat önce yemek yemeyi kesmeleri gerekir. Akşam yemeklerini her zaman küçük porsiyonlar halinde tüketmeleri gerekir. Besinlerin arasında bazılarının hastalarda değişik etkilere sebep olmasına her zaman rastlanır. Bu yüzden reflü hastalarının kendilerini gözlemlemesi ve kendisine uygun bir diyet listesi oluşturması tavsiye edilmektedir. Başka bir kişiye zararlı olan bir yiyecek, diğer kişiye zararlı etki yapmayabilir ya da bunun tam tersi olur.
Reflü hastaları hangi besinleri tüketmemelidir
Hastalar bazı besin gruplarından uzak durmalıdır. Özellikle greyfurt, portakal, limon gibi turunçgiller, karpuz, kavun, kızılcık, üzüm, çilek ve yaban mersini gibi meyveler, gaz yapıcı baklagiller, mısır gibi yiyecekler, kızartma besinler ve yağlı yiyecekler yenmemelidir. Yağlı soslar, turşu, mayonez, konserve, cips ve salamura türleri gibi besinler yenmemelidir. Bu besinlerin yerine sağlıklı olacak meyveli yoğurt, beyaz peynir ve galeta gibi atıştırmalıkların tüketilmesi uygundur. Çay ve kahvenin yerine bitki çayları ya da meyve çayları içilebilir. Yağın bile özenle seçilmesi gerekir. Yemekler buğulama ve ızgara şeklinde pişirilmelidir.