Resne ve gezilecek yerleri nelerdir?
Resne kasabası Yunanistan sınırının yakınlarında ve Makedonya’nın güneybatısında iki göl arasındaki şirin bir yerleşim yeridir. Özellikle elmalarıyla tanınan bir Makedonya kasabası olan Resne, Manastır ve Ohri arasında yer alır. Geçmişte Romalılar, Bulgarlar ven ve Bizanslıların idaresinde kalmış olan kasaba, aynı zamanda yüzlerce yıl Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğinde de kalmıştır. Elmasıyla birlikte köfteleri de ilgi çeken Resne’de, aynı zamanda çok bilinen Resneli Niyazi Paşa konağı vardır. Kasabada yetişmiş olan Ahmet Niyazi Bey’in, Paris’te elçilikte görevli olan arkadaşının gönderdiği fotoğrafa bakarak yaptırmış olduğu konak bugün herkesin bildiği tarihi bir yapıdır.
1337 senesinde Rosne adıyla bilinen kasaba, killi toprakları ile Orta Çağ’dan beri seramikçiliğin ve çömlekçiliğin oldukça geliştiği bir bölgedir. Kasabanın yaklaşık olarak % 15 kadarı Müslümandır. Bölgede yaşanan ekonomik sıkıntılar yüzünden Türkler İsveç ve Danimarka gibi ülkelere göç etmiştir. Burası aslında küçük bir yerleşim yeri olmasına rağmen, yaz geldiğinde çok sayıda ziyaretçi çeker. Buradan göç etmiş olanlar bile tatile geldiklerinde, Resne’nin tam anlamıyla Türk şehri olduğunu söylerler.
Kasabada bulunan gölün etkisiyle iklim koşulları buradaki elma üretiminin gelişmesine katkıda bulunmuştur. İhracatta önemli bir yeri olan Resne elmaları çok tanınır. Bunun dışında dağlardan toplanan armuda benzeyen Oskorushi adlı meyveyle kasabada şarap üretimi de yapılır. Oldukça şanslı bir kasaba sayılan Resne, deniz seviyesinden ortalama 880 mt yükseklikte olan iki güzel gölün arasına kurulmuştur. Bu göllerin biri Ohri, diğeri de Prespa gölüdür. 1979 senesinde Ohri UNESCO Dünya Mirasları Listesine alınmıştır. Bu şirin kasabaya gidenlerin gezmesi gereken oldukça güzel yerler bulunmaktadır.
RESNELİ NİYAZİ PAŞA KONAĞI: Osmanlılar zamanında Resne Garnizon Komutanı olan ve İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin kurucuları arasında Resneli Niyazi Bey tarafından yaptırılmış olan konağın en önemli bilinen özelliği Paris’teki Versaille Sarayının adeta minyatür bir kopyası olmasıdır. İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra, Paris’e elçi olarak giden bir arkadaşının elçilik binası önünde çektirdiği bir fotoğraftan sonra bu konağın yapımına başlanmış. Bilinene göre fotoğrafta “Sen orada otururken biz burada neler yapıyoruz.” şeklindeki yazı bu konağın yapılmasında etkili olmuştur. Yazılan bu söze kızan Niyazi Bey’de fotoğraftaki binanın aynı benzerini doğup büyüdüğü bu kasabaya yaptırmıştır. Fakat sarayın yapımı bitmeden önce Niyazi Bey Arnavutluk’ta öldürülmüştür. İlk yapıldığında çalışma ofisi olarak kullanılmış olan konak, şimdi koruma altına alınmıştır. Halka sanat galerisi, müze ve radyo merkezi olarak hizmet vermektedir. Konakta ayrıca Makedonya Türk Kadınlar Teşkilatı Matukat’a ait olan oda da vardır. Konaktaki modern resim ve seramikler oldukça ilgi çekmektedir.
SERAMİK KOLONİSİ: Kasabadaki Niyazi Paşa Konağında sergilenen bu seramik kolonisi UNESCO himayesine alınmıştır. Orta Çağ’dan itibaren seramikte oldukça yol kat eden kasabada, çok güzel eserler yapılmaktadır. Sergide Makedon seramik sanatçısı Kerada Visulçeva’nın kalıcı bir sergisi de vardır. Sanatçı ölümünün ardından eserlerini buraya miras bırakmıştır.
SV GEORGE MANASTIRI: Kurbinovo köyündeki Prespa Gölü etrafındaki manastır 12.yüzyılda 1191 senesinde inşa edilmiştir. 19. Yüzyılda restore edilmiş olan manastır, 20. Yüzyılda da ahşap tavan ve sundurma yapılarak tekrar bakıma alınmıştır. Manastırda olan kadın ve erkek tasvirleri ile fresk kalıntıları görülmeye değerdir. Fresklerde Hz. İsa ile Meryem’in yaşamından bazı kesitler de vardır. Manastır fresk boyama açısından dünyada sayılı örnekler içindedir.
OHRİ GÖLÜ: Balkanlar’da olan en derin ve eski göl burasıdır. Gölün içinde iki yüzden fazla tür vardır. Göl 1979 senesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındığından, daha önemli hale gelmiştir. Doğa harikası denilebilecek göl mutlaka görülmelidir. Burası sadece Resne’de değil, tüm Balkanlardaki önemli bir turizm değeridir. Suyundaki berraklık bile dünyada sadece dört gölde bulunmaktadır. Bu nedenle göl için Mavi İnci tabiri kullanılmaktadır. Gölün etrafında Osmanlılardan kalan Safranbolu evlerine benzeyen evler bulunmaktadır. Bu gölde tatlı su balıkçılığı da yapılır. Göldeki bir balığın pullarından elde edilen inciler oldukça meşhurdur. İnciler sedeften yapılmaktadır. Üstüne sürülen sıvı göldeki paşita balığının pullarından elde edilmektedir. Sıvı sedefe sürülmekte ve inciler daha parlak olmaktadır.
PRESPA GÖLÜ: Bu göl Ohri gölünden 150 mt yüksekte bulunmakta ve aralarında sadece 10 km bulunmaktadır. Ohri Gölünü yer altı sularıyla besleyen bu gölde tatlı su balıkçılığı yapılmaktadır. Burada avlanan balıkların tüm dünyaya yayılmış ünü vardır. Buraya giderseniz lezzetli balıklardan tatmalısınız. Gölün çevresindeki konaklama tesislerinde kalabilirsiniz.