Rezene çayının faydaları nelerdir?
Kökeni Akdeniz ve Batı Asya olan rezene, kayalık, kurak yerlerde yetişen ve sarı çiçekler açan bir bitkidir. İçindeki anetol maddesi nedeniyle biraz keskin bir kokuya sahiptir. Hem kokuları hem de tohumları benzer olduğundan genellikle de anasonla karıştırılmaktadır.
Vücudu rahatlatıcı etkisi bulunan rezene, en çok mide ve bağırsak sistemi üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir.
Midede şişkinlik ve gaz sancıları için birebirdir. Akşam yemeklerinden on veya on beş dakika sonra bir fincan rezene çayı içmeyi alışkanlık haline getirip sindirim sisteminin işini kolaylaştırmak, hazımsızlık, ekşime, gerginlik gibi tüm mide ve bağırsak problemlerinden kurtulmak için etkili bir uygulamadır.
Rezene ayrıca idrar söktürücü özelliğiyle idrara çıkmakta zorlanan kişilere yardım eder. Yatıştırıcı etkisiyle ağrıları dindirir, adet dönemi sancılarını giderir.
Rezenenin diğer faydaları; vücut sıvılarını dengelemek, kansızlığı gidermek, boğmacaya ve romatizmaya iyi gelmek, kalp hastalıklarını önlemek, böbrek fonksiyonlarını geliştirmek, cinsel gücü artırmak, göz sağlığını desteklemek, balgam söktürmek, sinirleri yatıştırmak, uykusuzluğu gidermek şeklinde sıralanabilir.
Zayıflamak amacıyla diyet yapanlara, bitkinin iştah açıcı olduğunu unutmayıp aşırı tüketmekten sakınmaları tavsiye edilir.
Anne sütünü artırıcı etkisi nedeniyle emzirme dönemlerinin en popüler besinlerinden biri olan rezene, bebeklerin gazını çıkarmak için de kullanılmaktadır. Bunun etkiyi sağlamak için bir iki kaşık rezene çayı bebek mamalarına karıştırılabilir.
Bitkinin meyvesi, kökü ve tohumları kullanılabilir olmakla birlikte en çok tohumlarından istifade edilir.
Bir kişilik rezene çayı hazırlamak için bir tatlı kaşığı rezene tohumu bir bardak kaynamış suyla haşlanır ve 5-8 dakika bekletilir. Demlendikten sonra süzülüp içilen çay, istenirse balla veya limonla tatlandırılabilir.
Göz yorgunluğu yaşayanlar veya gözkapağı iltihabından şikayet edenler soğuyan rezene çayına batırdıkları pamukla gözlerine pansuman yapabilirler. Rezene, hem dinlendirici hem de iyileştirici bir etki gösterir.