Riskli gebelik nasıl olur?
Anne adayının gebelikten önce bir hastalığının olması ya da bir ilaç kullanımı sırasında hesapsız şekilde hamile kalması durumunda, gebelik sırasında bazı hastalıkların meydana gelmesi ve bebekte hastalık riskinin ya da sakatlığın saptanması riskli gebelik olarak tanımlanmaktadır. Bu tür gebeliklerde başlangıç döneminde normal iken, herhangi bir dönemde anne adayına ya da bebeğe ait sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tür gebelikler başından itibaren kontrol altına alınmalı ve izlenmelidir. Bu tür etkenlerin gebeliğin hangi döneminde ortaya çıkacağı belli olmaz. Hamilelik dönemi ve doğum süreci oldukça karmaşık olaylar zincirinin yaşandığı bir dönemdir. Bu süreci etkileyen faktörlerin hepsi tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle risk faktörlerinin tespit edilmesi ya da edilmemesi halinde bile bu süreç takip altına alınmalıdır.
Riskli gebelik olarak kabul edilen durumlar nelerdir?
- İleri yaşlarda yaşanan gebelikler ve çoğul gebelikler riskli olarak kabul edilmektedir.
- Daha önceki gebelik döneminde yaşanan bebekte gelişim geriliği, erken doğum riski, preeklampsi, ölü doğum olması, doğum sonrası bebek ölümleri gibi sorunların olması halinde gebeliğin riskli kabul edilmesine neden olur.
- Daha önce doğmuş bebekte sakatlık ve kromozom anomalisi olması halinde anne adayının riskli bir gebelik geçirdiği düşünülür.
- Anne adayında hiper tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, nefropati, hipertroidi gibi hastalıkların olması halinde gebelik takip edilmelidir.
- Anne adayının gebelik öncesinde kullanmış olduğu antidepresan gibi ilaçların olması ve yüksek oranda alkol ve sigara kullanma alışkanlığının bulunması halinde gebeliğinin riskli kabul edilmesi gerekir.
- Anne adayının ileri yaşta olması gebeliği riskli hale getirir.
- Anne adayında kan uyuşmazlığı varsa, gebelik başından itibaren takibe alınmalı.
Normal gebeliğin riskli gebelik statüsüne alınmasına sebep olan etkenler nedir?
- Anne adayında bebekte hareket azlığı olduğu gibi yakınmaların olması
- Doktor muayenesi sırasında tespit edilecek uterus kanaması, tansiyon yüksekliği, ellerde ve ayaklarda belirgin şişmeler olması halinde
- Laboratuvar testleri neticesinde kan değerlerinde bozulma, kan uyuşmazlığı gibi sonuçların çıkması halinde
- Ultrason muayenesinde çoğul gebeliğin izlenmesi ve fetusun olması gereken ağırlığının üstünde olması halinde
- Gebelik döneminde tedavi edilse de, farklı sorunlar yaşanması halinde gebelik riskli olarak kabul edilir.