Romatizma ağrılarına ne iyi gelir?
Romatizma dünyadaki milyonlarca kişinin maruz kaldığı ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu bağışıklık sisteminde meydana gelen bir bozukluk yüzünden ortaya çıkar. Eklemlerin iç kısımlarını etkisi altına alan romatizma, kronik bir seyir izler. Romatizma meydana geleli uzun zaman olduysa ve bu tedavi edilmezse eklemlerde hareket kısıtlılığı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Romatizma tedavisinde kullanılan tıbbi yöntemler bu hastalığı tamamen ortadan kaldırılması için yeterli değildir. Bu tedavi romatizmanın ilerlemesini yavaşlatarak, ortaya çıkan belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Romatizma ağrılarının kontrol altına alınması için kullanılan tıbbi ilaçların yanında şifalı bitkilerden de destek alınmalı ve hastalık yüzünden ortaya çıkan ağrıların hafifletilmesi sağlanmalıdır. Bazı gıda maddeleri günlük beslenme listesine eklenmeli ve ağrıların hafifletilmesine çalışılmalıdır. Hastalık yüzünden eklemlerde ortaya çıkan şişlik ve iltihap bu şekilde azaltılabilir.
Romatizma ağrılarına iyi gelen bitkisel destekler
Balık: Balıkların içinde daha çok ton ve somon balığı gibi soğuk su balıklarının içeriğinde çok fazla omega yağ asitleri olur. Pek çok sağlık sorununa karşı faydalı olan omega yağ asitleri romatizma ağrılarına karşı da faydalı olur. Her hafta 2-3 kez omega yağ asitleri açısından zengin içeriğe sahip olan balıklardan tüketip romatizma ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Omega yağ asitleri romatizmanın oluşturduğu ve eklemlerde ağrıya neden olan iltihabın yayılmasını önleyici özelliğine sahiptir. Eğer romatizma tedavisi için düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, balık yağı kapsülü gibi ek besin desteği almadan evvel mutlaka doktora başvurmalısınız.
Keten Tohumu: Aynı balık gibi keten tohumunun da omega yağ asitleri açısından zengin içeriğe sahip olması nedeniyle romatizmaya faydalı olur. Günlük olarak düzenli şekilde tüketilen keten tohumu eklem ağrılarının hafifletilmesi için faydalı olur. Keten tohumu içinde bulunan lifler bazı ilaçlarla birlikte etkileşime neden olabileceğinden, düzenli olarak ilaç kullanan kişilerin keten tohumu tüketmeden evvel mutlaka doktora danışması tavsiye edilir.
Nar Özü: Özellikle son zamanlarda nar özü üzerinde yapılmış olan bilimsel çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre nar özü, eklemlerde ve kemiklerde romatizma nedeniyle ortaya çıkan iltihabı azaltan bir özelliğe sahiptir. Düzenli şekilde nar özü tüketilmesi romatizma ağrılarına karşı iyi gelmektedir.
Frenk Üzümü – Hodan Otu: Bu iki bitkinin de içeriğinde oldukça zengin omega-6 yağ asidi bulunur. Gamma linolenik asit olarak adlandırılan yağ asidinin iltihap giderici etkisi bulunmaktadır. Romatizma yüzünden ortaya çıkan iltihabı, şişlik ve ağrıyı önlemek için düzenli olarak kullanıldığında yakınmaları önemli oranda azaltır.
Yumurta: Sülfür açısından zengin bir içeriğe sahip olan yumurta, kemiklerde, eklemlerde ve doku sağlığında oldukça faydalıdır. İçeriğinde B vitamini de olan yumurta düzenli tüketilirse kas ve eklem dokusuna karşı faydalı olur.
Kiraz Sapı Kürü: Bu kürde 25 adet kiraz sapını 1 su bardağı kaynamış suyun içine ilave ederek, 3-4 dakika kadar kaynatın. Bu karışımın içerisine 1 çay kaşığı ısırgan otu ekleyin, karışımı 2-3 dakika kadar daha kaynatın. Sonra karışımı süzün ve 2 hafta süreyle tok karnına için. 2 hafta süreyle düzenli şekilde içilince, küre 2 hafta ara verilir ve yine aynı şekilde tekrar tüketmeye devam edilir.
Beslenme ve Egzersiz: Sayılan besinlere ilave olarak romatizma ağrıları için iyi gelen besinlerin listesi doktora danışılarak arttırılabilir. Bu beslenme düzeninde düzenli egzersiz yapılması da eklemlerin kuvvetlenmesine destek olur ve eklemlerin esnekliğini arttırır romatizma ağrılarının hafiflemesini sağlar.
Sıcak Soğuk Kompres: Uzmanlar romatizma ağrılarının hafifletilmesi için sıcak ve soğuk kompres önerir. Yaklaşık 10-15 dakika kadar sıcak duş alma ve eklemlere uygulanan soğuk kompres romatizma ağrılarını hafifletir.