Sabiha Gökçen kimdir?
Sabiha Gökçen, dünyanın ilk savaş kadın pilotu ve ilk Türk kadın pilotudur. 22 Mart 1913 yılında Bursa’da doğmuştur. Bursa Vilayet Başkâtibi Hafız Mustafa İzzet Efendinin kızıdır. Anne ve babasını küçük yaşta kaybetmesi ile ağabeyi tarafından büyütülmüştür.
1925 yılında Bursa ziyareti sırasında Atatürk’e ulaşmış okumak istediğini iletmiştir. Atatürk, zor şartlarda yaşayan Sabiha hanımı evlat edinerek Ankara’ya götürmüştür. 1934 yılında soyadı kanunu ile Atatürk tarafından verilen “Gökçen” soyadını almıştır.
Eğitim hayatı Çankaya İlköğretim Okulu ile başlamış, İstanbul Üsküdar Kız Koleji ile devam etmiştir. 1935 yılında Türk Hava Kurumu’na ait Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na başlamış, Ankara’da yüksek planörcülük brövesini almıştır. Planörcülük eğitimini 6 ay süre ile Kırım Rusya’da Koktebel Yüksek Planör Okulu’nda tamamlamıştır.
1936 yılında Eskişehir Askeri Hava Okulu’nda Sami Uçan ve Muhittin Bey’den eğitim alarak askeri pilot oldu. 1936 ve 1937 seneleri arasında 11 ay süre ile ilkokul öğretmeni Nüveyre Uyguç’ un eşliğinde Eskişehir Uçuş Okulu’ nda özel eğitim aldı. Eskişehir’de 1. Tayyare Alayı’nda stajını yaptı. Avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu.
1937 yılında Dersim Harekâtı’nın hava saldırısında gösterdiği üstün başarı nedeni ile Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (iftihar) Madalyası ve beratı verildi.
30 Ağustos 1937 yılında askeri uçuş brövesi aldı.
1938 yılında Balkan devleri tarafından uçakla Balkan turuna davet edildi. Bu tur sırasında kendisine Yugoslav Genelkurmay Başkanı tarafından “Beyaz Kartal” nişanı ve ordu brövesi verildi.
Türkiye’ye döndükten sonra Türk Hava Kurumu Türkkuşu’ na “Başöğretmen” seçildi. 1955 yılına kadar bu görevini devam ettirdi.
1953 ve 1959 yıllarında Türk toplumu ve Türk kadınını tanıtması amaçlı ABD’ye davet edildi. bu etkinlik dahilinde bir Amerika turu düzenlenmiştir.
1996 yılında Amerikan Hava Kurmay Kolejinin mezuniyet töreni için düzenlenen “Kartallar Toplantısı”nın onur konuğu olarak katıldı. Burada havacılık kariyerinin en büyük ödülünü aldı, “Dünya tarihine adını yazdıran 20 havacıdan biri” seçildi. Sabiha Gökçen, bu ödüle layık görülen ilk ve tek kadın havacıdır.
Son uçuşunu 83 yaşında (1996 yılında) Fransız pilot Daniel Acton ile Falcon 2000 uçağıyla yaptı.
Kariyeri boyunca 32’si muharebe görevi olan 8.000 saatlik uçuş gerçekleştirmiş, 22 değişik hafif bombardıman ve akrobatik uçak ile uçmuştur.
Bütün bunların yanı sıra meslek hayatında edindiği diğer ödül ve madalyaları:
- Romanya Ordusu Havacılık brövesi
- Mesleğinde öncü kadınlar plaketi (Türk kadınının seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 50. yılında)
- Türk Hava Yolları tarafından 1989 yılında verilen altın madalya
- Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından FAI altın madalyası (1991-havacılığın bütün dallarındaki üstün başarısı sebebi ile)
- Ordu, dernek ve kuruluşlardan 28 adet plaket.
22 Mart 2001 tarihinde tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde (GATA) saat 08:15te kalp ve solunum durması sonucu 88 yaşında vefat etti.