Sabit disk nedir?
Ülkemizde de artık neredeyse her eve giren bilgisayarların olmazsa olması sabit diskler, bilgisayar teknolojilerinin muazzam bir hızla gelişmesi ile her geçen gün daha da yüksek veri saklama imkanları sunmaktadır. Hard Disk ya da kısaca HDD olarak tanımlanan sabit diskler, manyetik bir ortamda bilgisayar ortamındaki verilerin saklanabilmesini sağlayan cihazlardır. İlk icat edildiklerinde boyutlarının büyük olması dışında oldukça da ağır olan sabit diskler, teknolojinin durmak bilmez gelişmesi ile bugün cep telefonlarının içerisine dahi sığabilecek boyutlara sahiptir.
Fotoğraf makinelerinden cep telefonlarına kadar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sabit disklerin yine de en yoğun kullanıldığı alan bilgisayar sektörüdür. Ses, yazılım ve görüntü gibi verilerin saklanmasına imkan sağlayan sabit diskler, çok büyük boyutlu bilgileri dahi sonra kullanılmak üzere saklayabilir. Her ne kadar sabit disk teknolojisi sürekli geliştirilmiş olsa da, günümüzde hız konusunda belirli bir seviyenin ötesine geçilememiştir.
Elektromanyetik duvar olarak bilinene bu hız limiti, sabit disklerin çalışma prensibinden kaynaklanan bir durumdur ve aşılması için farklı bir teknolojinin kullanılması gerekmektedir. Sabit diskler elektromanyetik yapıda olduklarından RAM’lerle kıyaslanmayacak kadar yavaştır ve bu nedenle de bilgisayar donanımlarında yalnızca kalıcı ve bazı durumlarda geçici bellek olarak kullanılırlar. Bilgisayarın temel çalışma prensibi, sabit diskte kayıtlı bulunan verilerin paketler halinde RAM’e gönderilmesi ve burada okunarak işlemin tamamlanması şeklindedir.
Bilgisayar sabit diskin elektromanyetik yapısından dolayı bilgileri doğrudan disk üzerinden okumaktansa, bilginin çok daha hızlı olan RAM’lere aktarılmasını sağlar. Ancak bilgisayarda yapılmak istenen işlem için gerekli olan verinin boyutu RAM boyutundan çok daha fazla ise, bu sefer de bilgisayar sabit diskin bir bölümünü geçici bellek olarak kullanır. Bu nedenle sabit diskler her ne kadar kullanım amacı dolayısı ile sabit bellek olsa da, bazı durumlar da RAM’ler gibi geçici bellek olarak da kullanılabilir. Bilgisayar içerisinde genellikle sabitlenmiş bir biçimde kullanılan sabit diskler, artık günümüzde taşınabilir modelleri ile de verinin doğrudan fiziksel olarak bir ortamdan diğerine taşınmasını da sağlamaktadır.