Saç ekimi kaç kere yapılabilir?
Toplumda saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerin çoğunda, erkek tipi saç dökülmesi görülür. Bu türde olan saç dökülmeleri genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde erkeklik hormonu etkisiyle gelişir. Saç folikülü çevresinde saç üreten hücrelerin zaman içinde hormonun etkisi nedeniyle ölmesi yüzünden, önce incelmeye daha sonra uzama ve dökülme oluşur. Bu sorunu olan kişilerde saç ekimi uygulamasının yapılması kesin ve kalıcı tedavi sağlar. Böyle bir tedavi için, kişide saç yoğunluğunun % 50 nin altına düşmesi gerekmektedir. Bu aşamadan sonra tedavide saç ekimi yapılması gerekir. Saç ekiminde yaşın belirleyici olması, saç dökülmesinin bitmesi ve bitmemesiyle ilgilidir. Erkek tipi olan saç dökülmesinin yaşam boyu sürmesine rağmen, saçlarda dökülme hızı 40 yaşla beraber azalma görülür. Bu nedenle 40 yaşından daha önce yapılan saç ekiminde, hastalara ikinci ya da üçüncü seanslar gerekebilir.
Saç ekimi genellikle genetik olarak dökülmeyen bölgelerden alınan saç köklerinin saçsız alanlara nakil edilmesiyle yapılır. Dolayısıyla saç ekiminde saçsız alanın büyüklüğü ve verici alanda yer alan saçların sıklığı önemlidir. Bu nedenle ekim yapılan saçsız alanın büyük oluşu, verici alanın sınırlı olması yüzünden, seans sayısının artması gündeme gelebilir. Saç ekimi uygulaması yaklaşık 3-5 sat süren, lokal anestezi altında yapılan risksiz bir uygulamadır. Bunu yaptırmış olan kişinin iş ve sosyal yaşamında saç ektirdiğini bilinmesini istememesi durumunda, eski görünümü için ortalama 15 günlük bir süreye ihtiyacı bulunur. Böyle bir endişesi olmayanlar ise, iki gün içinde işlerine hemen başlayabilir. Saç ekimin alınan sonucu doktorun uyguladığı teknikle ilgilidir. Ekim yapılırken kullanılmış olan saç köklerinin büyüklüğü ve köklerin dikilme yönü sonucu direkt olarak etkiler. Eğer greftler saçların doğal çıkış yönüne ekildiyse, saç ekiminin sonucu doğal olacaktır. Dışarıdan bakıldığı zaman, saç ekimi yapıldığının belli olması çok zor olur.
Saç ekimi kaç seansta tamamlanmaktadır?
Saç ekimi uygulaması yaptırmak isteyenler, işlemden sonra saçların hangi sıklıkla olacağını merak eder. Tek seansta elde edilecek saç sıklığı santimetre karede ortalama 40-45 greft yani 80-100 saç teli kadar olur. Bundan daha sıkça saç teli isteyenler için, yapılan seans sayıları arttırılır. Ancak tekrar saç ekimi için işlem yapılması için, saçların alındığı verici alanda yeterince saç teli olmalıdır. Eğer böyle bir şans yoksa saçsız alana nakil edilen saç teli sayısı sınırlı olabilir. Kişilere uygulanan saç ekiminde, kesinlikle kişinin kendi saç telinin kullanılması gerekmektedir. Saçsız yere nakil edilecek sağlıklı saç köklerinin olmaması durumunda, yapılan işlemin yeniden tekrar edilmesi söz konusu olmaz. Sık olan saçların elde edilmesi için, mutlaka yapılacak olan seansların arttırılması gerekmektedir. Aynı seans içerisinde fazla sayıda saç teli nakli yapıldığında, ortaya özensiz bir iş çıkabilir. Doktor ve ekibinin saç ekiminde ortaya koyduğu performansı düşer ve sonuçlar başarılı olmaz.
Saç ekiminin yeniden tekrarlanması hangi durumlarda olabilir?
Saç ekimi doğru bir planlama dâhilinde yapıldığı takdirde tekrar yapılması gerekmeyen bir sonuç alınır. Fakat bazı kurallara uyulmadığı zaman, saç ekiminin tekrar yapılması gerekebilir. Bu etkenlerin içinde;
- Uygulanan saç ekiminin hastanın beklentilerini içermemesi halinde
- Saç ekiminin sonucundan memnun kalmayan hastalar
- Saç köklerinin uygun yönde açılmış olan kanalların içine yerleştirilmemesi durumunda
- Saç dökülmesi süren kişilerde, tekrar saç ekimi yapılması gerekli olabilir
Saç ekiminin tekrarlanma sayısında bir kısıtlama var mı?
Saç ekiminin tekrar yapılmasını gerektiren bir durum söz konusu olursa, bunun yapılması için verici alanda yeteri kadar sağlıklı saç kökünün bulunması gerekmektedir. Günümüzde saç ekimi sırasında en fazla kullanılan FUE tekniğinde saç kökleri yerlerinden tek tek alındığı için, sadece başın arkasında bulunan iki kulak arasındaki saç kökü alma dışında, vücutta göğüs bölgesinde, ense kısmında gibi farklı bölgelerden kıl alma olasılığı vardır. Bu yüzden yeteri miktarda sağlıklı saç kökü ya da kılı olan hastalarda saç ekimi gerekirse yeniden uygulanabilir.
Saç ekiminde düzeltme tecrübe ister
Saç ekimi sonucunun başarısızlıkla bitmesi gibi, saç ekimi düzeltme operasyonları da başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu yüzden düzeltme operasyonlarında bile, hastalarda daha önce saç ekimi yapılmış olması dikkate alınmamalı, sanki saç ekimi yeni baştan yapılıyormuş gibi uygulama yapılmalıdır. Yani saç ekimi yeni baştan, sıfırdan yapılmalıdır. Bu nedenle bunu uygulayan doktorun tecrübesi çok önemlidir.