Saç ekimi nasıl yapılır?
Günümüzde saç ekimi, sadece iki yöntem kullanılarak yapılabilmektedir. Bu yöntemlerden sadece biri genel olarak kullanılmaktadır. İkinci yöntem ise zorunlu kalmadıkça kullanılmamaktadır.
Birinci olarak FUE yöntemi denilen Folikul Unit Extraction adı ile söylenilen yöntemdir. İkinci yöntem ise, kısa yazılışı ile FUT denilen yöntemdir. FUE yöntemi en çok kullanılan yöntemdir. Bu iki yöntem arasındaki tek fark kök alım yöntemidir. Diğer aşamalar bütünüyle aynı ilerlemektedir.
Saç ekiminde en çok kullanılan yöntem olan fue tekniğinden bahsedecek olursak, bu teknikte saç kökleri birli ve ikili saç teli içerecek şekilde gruplar halinde çıkartılarak hazırlamaktadır. Bu yöntemde köklerin alındığı yerde herhangi bir iz kalmamaktadır. Tam aksine olarak fut yönteminde ise saç köklerinin alındığı yerde insanın vücut yapısına göre değişiklik gösterdiği için izler kalmaktadır. Bundan dolayı fue tekniği daha çok uygulanmaktadır. Bu yöntemi uygulayacak kişilerin mikrocerrahi tecrübesi bulunması ve saç ile deri anatomisini çok iyi bilen, cerrahi yöntemi en iyi şekilde uygulayan uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü saç kökleri alınırken, bu köklerin bölünmemesi gereken dokunmaz yapılar olduğu ve saç ekim işlemi yapılırken bu duruma dikkat edilerek ekim işleminin yapılması gerektiğini ortaya koymuştur. Özellikle bu işlem yapılırken saç kökleri elde edilirken, mikroskop altında gayet dikkatli bir biçimde elde edilmeli ve titizlikle ekilme işlemi yapılmalıdır.
Bu teknikte bir iz bırakmamasının sebebi, saçlı deriden herhangi bir kesme ve dikme işlemi yapılmadan sadece saç kökleri çıkartıldığı bir tekniktir. Bu işlem yapılırken saç köklerinin çıkartılabilmesi için özel bir şekilde tasarlanmış lümenli iğneler denilen uç yapısı çok değişik çaplarda olan bu alet kullanılır. Saç kökleri, 1 milimetreden daha küçük çaplarda oldukları için bu iğneler ile alınmaktadır. Saç kökleri alınıp hazırlandıktan sonra saç ekim işlemi, özel bir şekilde yapılmakta ve ekim yapılacak yere santimetre kareye 50 veya 60 civarında saç kökü ekmek mümkündür. Bu da toplam olarak 100 ile 120 arasında saç teli yapmaktadır. Tabi bu yere istenirse daha fazla saç kökü ekilebilir.
Saç ekim işlemi yapılmadan önce saç köklerinin alındığı donör alanındaki saçlar kesilerek bir milimetre olacak şekilde kısaltması gerekir. Lokal anestezi yapılarak saç kökü alındıktan sonra ekim yapılacak bölge uyuşturulur. Bundan sonra saç ekim işlemi lümenli iğneler ile saç kılını ortalayacak şekilde deriye yaklaştırılır ve kılın çıkış biçimine uygun olarak deriye batırılıp çekilmektedir.
Ayrıca saç kökleri sadece ense tarafından alınmaz. Kafanın her tarafından alınabilir. Bu saç kökü alınma işlemi eşit bir dağılımla yapılmaktadır. Bundan dolayı saçlarda herhangi bir eksilme ve azalma yaşanmaz. Alma sırasında meydana gelen minik kabuklanmalar bir hafta içinde geçmektedir ve hiç bir iz kalmamaktadır.
Saç ekim işlemi şahsa özel yüzü ile uyumlu ve doğal bir saç oluşturulabilecek bir şekilde uygulama yapılmasıdır. Bu işlem bittikten sonra saçların yıkanmasında saçlar geçici olarak dökülür. Yeniden iki veya üç ay sonra tekrar çıkmaya başlar. Tam olarak çıkması ise bir seneyi bulmaktadır.