Saç nakli nedir?

Saçların güzelliğin büyük bir parçası olduğu ve kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de çok büyük öneme sahip olduğu açıktır. Ancak kimi zaman doğuştan gelen genetik özelliklerden dolayı, kimi zaman da ruhsal ve çevresel faktörlerden dolayı saçların dökülmesi, azalması ve kelleşmeler meydana gelmeye başlıyor.
ss
Bu tarz sıkıntıları kurtulmak için henüz dökülme ve kelleşme aşamasında iken önlemlerina alınması gerekmekle birlikte herkesin bunu yapabilecek fırsatı yakalayaması çok da kolay değildir. Ve bir an önce azalan saçların ardından bir çözüm bulunması gerekiyor.

Yoğun bir şekilde saç kaybı yaşamış olan kişilerin yeniden eski görünümlerine sahip olmalarının tek çözümü saç ekimidir. Saç ekimi işlemleri uzman bir ekip tarafından doğru bir şekilde yapıldığında sonuçları çok başarılı olmaktadır.

Saç ekimi, kıl kökü nakli olarak adlandırılabilir. Saç ekimi, saçların yoğun olduğu bölgelerden yani ense ve yan kısımlardan alınan saç köklerinin saha seyrek olan boş bölgelere ekilmesi işlemidir. Saç ekimi operasyonu,bilhassa doğal ve sağlıklı saç sonuçları verdiği için oldukça tercih edilen kalıcı bir yöntemdir. Günümüzde son derece gelişmiş olan saç ekim yöntemleri saç kaybı yaşamış olan kişilerin yani kelleşen kişilerin sorunlarına kesin bir çözüm sunmaktadır.

Saç nakli her iki cins için uygulanabilme imkanı olan, saçların yeniden boşalan alanlara yerleştirilmesini sağlayan bir çeşit operasyondur ve bilhassa ense bölgesindeki dökülmeyen yapıya sahip olan saç köklerinin, kelleşen bölgelerdeki alanlara aktarılması yöntemi ile uygulanmaktadır. İşlem son dönemlerde saç nakli hem uygun fiyatlı hem de daha hızlı yapılabilir hale geldiği için dökülme ve kellik yaşayan erkek ve kadınların tercihi haline gelmiştir.

Esas olarak yapılacak olan işlemler sırasında işlemler sırasında saç olan bölgelerde bulunan derinin cerrahi operasyon yolu ile alınması ve estetik dikişler ile kapatılması, bu işlemin yapılması sırasında aynı zamanda kıl köklerinin deriden ayrılması paralel olarak gerçekleştirilmektedir. Deriden alınan kıl kökleri hemen hızlı bir şekilde kelleşmiş olan bölgelerde açılan deliklere yerleştirilirler ve özelliklerini kaybetmeden deriye tutunmaları sağlanır.

Saç ekimi uygun olmayan yerlerde yapıldığı takdirde pek çok sağlık sorunu ile karşılaşmak mümkündür. Enfeksiyon riski, nadir olmasına karşın, uygulama doğru yapılmadığı durumlarda görülebilir. Böyle bir riskin önüne geçmek için proflaktik antibiotik önerilmektedir. Saç ekimi ciddi zaman alan ve maliyeti yüksek olan bir işlemdir. Son dönemlerde ucuzlasa da yine de her bütçeye hitap etmemektedir. Saç nakli operasyonunun uzun süreli bir tedavi olduğunu göz önünde bulundurarak, en uygun şartlarda yapılması için gerekli olan araştırmanın yapılmış olması gerekmektedir.

Modern saç ekimi, kısaca FUT adı verilen “Foliküler ünite transplantasyonu” ile ve FUE adı verilen “Foliküler ünite ekstraksiyonu” olmak üzere 2 yöntemi kapsamaktadır. Bugün bu 2 yöntemden dünyada ve ülkemizde ağırlıklı olarak uygulanmakta olanı FUE tekniğidir. FUE tekniğinde FUT tekniğindeki gibi uzun kesi yapılmaz ve saç bandı çıkarılmaz. Bir kulağın hizasından başlayarak başın arka tarafı ve enseyi içine alarak diğer kulağın hizasına kadar uzanan bölgeden alınan saç kökleri saçsız olan alana nakledilir.

Saç naklinin başarısı operasyonu gerçekleştirecek olan doktorun deneyim ve uzmanlığına, kullanılacak olan teknik malzemenin seçimine ve iyi organize edilmiş son derece geniş bir ekip çalışmasına bağlıdır. Kapsamlı bir bilimsel denemeden geçmemiş olan bazı yeni teknik ve uygulamaların dezavantajları bulunmaktadır. Bundan dolayı saç nakli yapacak kuruluşların hastalarına sadece test edilmiş olan ve en optimal sonuçları en az riskle verebilecek çözümleri sunmayı hedeflemeleri gerekmektedir.

Teknoloji ile birleştirilen yaklaşım, son yıllarda inanılmaz sonuçlar vermiştir. Doğal görünümlü saç çizgisi oluşturmak sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Bundan dolayı tecrübeli ve kurumsal bir altyapıya sahip olan bir merkezde bu işlemi yaptırmak çok önemlidir. Operasyonun kötü yapılması çok kötü ve kalıcı sonuçlara sebep olabilir.

Bir Cevap Yazın