Saç neden beyazlar?
Saç teli, içi melanin ve melanini birada tutan özel bir sıvı ile dolu bir tüp şeklindedir. Saça rengini veren melanin adlı maddedir. Yaşlanma ile melanini birarada tutan sıvının vücut tarafından üretilmemesi ya da az üretilmesi gündeme gelebilmektedir. Bu sıvının azalması ile de melanin saç teli içinde tutunamamaktadır. Saç teli içinde sadece hava kalır. Bu nedenle de saçın rengini veren madde yok olmakta ve saç orijinal rengine dönüş yapmaktadır. Beyaz saç bir renk değişimi değil, saçın rengini kaybetmesidir.
Saçlar beyazlaşırken, arada gri olurmuş gibi görünür. Ancak, saç telinin aşama aşama renk kaybı söz konusu değildir. Saç teli ya siyahtır (ya da sarı, kahvrengi, kızıl gibi kendi rengindedir) ya da beyaz renktedir. Ancak, her saç teli aynı anda beyazlamadığından, saçın genelinde bir kırlaşma hissedilir.
Saçların beyazlaması, yaşlanmanın doğal bir sonucu olmakla birlikte, aşırı stres, genetik altyapı gibi faktörlerin de saçın beyazlamasına neden olduğu gözlemlenmektedir.
Beyaz saç, estetik anlamda çoğu zaman istenmemekle beraber; beyaz saçı olgunluğun ve bilgeliğin yansıması, karizmanın görselleşmesi olarak gören bir kesim de mevcuttur. Beyaz saçlardan kurtulmanın yolu ise onları boyamaktan geçmektedir. Günümüzde saç boyama işi bireysel kullanıma kadar indirgenmiş pratik ürünlerle yapılabilmektedir. Ancak, saçın beyazlarının tam olarak kapatılabilmesi, doğru ve kaliteli boyanın seçilebilmesi için bu işlemin profesyonel bir kuaförce yapılması en doğru yol olacaktır. Saç boyası, kimyasal bir madde olduğundan ciltte reaksiyona sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle ürün ilk kullanıldığında muhakkak ciltte reaksiyon verip vermediğini görebilmek adına cildin küçük bir bölgesinde test edilmelidir.
Yaşlanmak güzeldir, ayrıcalıktır. Yaşanan yılların, eşsiz deneyimlerin izleri kırışan ciltte, beyazlayan saçtadır. Bu değişimlerden rahatsız olmak değil, gurur duymak gereklidir. Yaşlılar da yine aynı nedenlerle en değerlilerimiz olmalılardır.