Saç yağlanmasının saç dökülmesiyle bağlantısı nedir?
Saçın yağlanması saçların altında bulunan yağ bezlerinden salgılanan sebum nedeniyle oluşur. Düz saçlı olan kişiler bunu daha yoğun şekilde yaşar. Bunun sebebi kıvırcık saçlılarda saç derisinde olan yağın saçlara daha zor yayılması yüzündendir. Bu yağlanma etkisi kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda görülmektedir. Bu etken aslında vücudun savunma mekanizması nedeniyle saç derisinin fazla yağ üretmesinden kaynaklanmaktadır. Saç yağlanması kişide aynı zamanda saçların dökülmesine ve ciltte mantar oluşumunu arttırarak, egzama ve kepeklenme sorunu yaşanmasına neden olur. Vücutta meydana gelen hormonal değişimler, stresli olmak, genetik etkenler saçlarda yağlanma sorunu yaşanmasına neden olabilir. Bunun dışında saçları sıcak suyla yıkamak, sıcak fön kullanmak, krem ve sprey gibi etkenlerde saçların yağlanmasını arttırabilir. Saç yağlanması ve saç dökülmesi genellikle birbirine bağlantılı olarak meydana gelir. Saç yağlanmasının önlenmemesi halinde, saç dökülmesinin önüne geçmek oldukça zordur. Saç derisinde meydana gelen değişimler saçların sağlıklı görünümünü etkileyen en önemli unsurlardır.
Saçlar neden dökülür?
Saçlarda sağlıklı bir görünüm elde etmek için, parlaklığı sağlamak için, kırılma ve dökülmeleri önlemek için bazı işlemler yapılmalıdır. Kadınların ve erkeklerin ortak sorunu haline gelmiş olan saç problemleri, önemsenmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Sağlıklı görünen, gür ve canlı görünüme sahip olan saçlara kavuşmak gerçekten çok zor değildir. İnsanlarda dış görünüme olumlu katkı sağlayacak olan dolgun görünümlü saçlar, istemeden zayıflar, kırılabilir ve saç dökülmesi sorunu oluşabilir. Yapılan araştırmalara göre belirlenmiş olan ölçülerde günde 100 tel saçın dökülmesi herkeste normal olarak kabul edilmektedir. Saçlarınızdaki dökülmenin değerlendirilmesi için, bu ölçümü dikkate alabilirsiniz.
Saç dökülmesi halinde ne yapılır?
Kadın ve erkeklerde belirlene oranın üstünde saç dökülmesi olduğunda, mutlaka uzman bir doktora danışılması ve tedavi için hemen çalışmalara başlanması gerekir. Saç dökülmesi genel olarak tiroit bezinin dengesiz çalışmasından, demir eksikliğinden gibi farklı etkenlerden olan kansızlık sorunları, hormonal dengesizlikler sonucunda olan saç yağlanması gibi faktörlerden olabileceği gibi, olumsuz saç bakımı ile yetersiz beslenme gibi çevresel etkenler bunda etkili olabilir. Bu durumda öncelikle saç dökülmesine neden olan etkenin belirlenmesi gerekir. Saç dökülmesi tıbbi bir sebepten kaynaklanmıyorsa, bunun belirlenmesi önemlidir. Bu yüzden kişiye gerekli olan kan tahlilleri ile hormon testleri yapılmalıdır. Bunlardan alınan sonuç normal olursa, kişide yaşam koşulları sorgulanır. Bu saçlara gereken özenin gösterilmediğini ve çevresel etkenlerden etkilenildiğini gösterir.
Saç dökülmesi çevresel etkenlerden dolayı olduysa ne yapılmalıdır?
Yapılan araştırmalarda kişide herhangi bir tıbbi sorundan kaynaklanmayan saç dökülmesi belirlendiyse, alınacak önlemlerle çözümlenebilir. İlk önce kişinin sigara alışkanlığı ve beslenme düzenin sorgulanmalı, sorunun nereden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Çünkü vitaminlerin ve minerallerin eksik olduğu dengesiz bir beslenme şekli saçların olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bunun gibi fazla miktarda sigara içmekte saçlara olumsuz etki yapar. Beslenmeyle alınacak vitamin ve mineraller önce metabolizma için kullanılacağından, yetersiz beslenme düzeninde saçlar bundan faydalanamaz. Sigara vücuttaki vitamin emilimini azaltacağından, saç dökülmesi olur. Bu nedenle saç dökülmesinin önlenmesi açısından besin değeri yüksek olan gıdaların tüketilmesine dikkat edilmeli ve sigara içme miktarı azaltılmalı ya da sigara alışkanlığı tamamen bırakılmalıdır. Bu etkenler değerlendirildikten sonra, saç bakımına gereken özenin nasıl gösterilmesi konusunda araştırma yapılır. Saçlar dış ortamda rüzgâr, soğuk ve kirli hava, güneş ve toz gibi etkenlerden olumsuz etkilenmektedir. Bu etkiler yaşandığında gerekli bakım yapılmazsa saçlarda kuruma, kırılma ve saç dökülmesi meydana gelir. Saçlarda nemin kaybedilmesi ve bunun yerine konulmaması durumunda, saçlardan canlılık ve parlaklık beklenmesi yanlıştır.