Saçkıran nedir?
Saçkıran, bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak bilinir. Bağışıklık sistemi hastalıklarında nedeni belli olmayan bir etkenden dolayı,
bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yabancı olarak algılamasından dolayı kendi hücreleri ile bir savaş halindedir. Bunun neticesinde kıl kökleri etrafında lenfosit adı verilen hücreler sitokin adında kimyasallar salgılar. Bu gelişmeler saçların dökülmesine neden olur. Tıpta alopesi areata olarak bilinen bir durumdur. Kişinin yediği besinlerle ve aldığı vitaminlerle alakalı olmayan durum, çoğunlukla stresli bir dönem sonrasında gelişebilir. Başlangıçta belirgin bir özelliği olmadığı için, genellikle kişilerin berbere gitmesiyle fark edilebilir. Bu rahatsızlık saçın büyümesini durdurup, saçların köklerinden ayrılmasına sebep olur. Bu rahatsızlık başkalarına herhangi bir şekilde bulaşıcı özellik göstermez. Saçkıran saçlı deride, kaşlarda, sakal bölgesinde, kirpiklerde ve vücudun diğer kıllı olan bölümlerinde görülebilir. Hastalık sıkça tekrarlandığı için, hastaların yaşam kaliteleri bundan olumsuz olarak etkilenmektedir.
Saçkıran sebepleri nedir?
Rahatsızlığın sebepleri belli değildir. Ancak saçkıranın oluşmasında stres, sinirsel etkenler önemli bir yer tutmaktadır. Bu hastalarda genellikle tiroit sorunlarına ve kansızlık problemlerine oldukça sık rastlanmaktadır. Bunlar hastalığa sebep olmamakla beraber, saçkıranın şiddetlenmesine katkı sağlar. Hastalık çoğunlukla 6 ay ile bir yıl içinde iyileşme belirtileri gösterir. Bu hastalarda tırnak problemlerine de sık rastlanmaktadır. Hastalarda tırnak kalınlaşması, tırnakta çizgiler oluşması gibi değişimler görülmesi, saçkıran probleminin şiddetli yaşandığını gösterir. Hastalığın tanısında yapılan rutin laboratuvar testleri yoktur. Fakat çocuklarda meydana gelen sorunlarda, tiroit testleri yapılmaktadır.
Saçkıran tedavisi nasıl yapılır?
Bazı hastalar bu sorunla ilk kez karşılaşmış olsalar da, bazıları rahatsızlığın yıllar boyunca etkisinden kurtulamazlar. Saçlar sürekli olarak dökülüp, yeniden çıkar. Hastalıkta olan tekrarların özellikleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde saçlar tekrar çıkarken beyaz ya da gri renkte çıkar. Daha sonra değişerek, kendi rengine döner. Hastalığın seyri tüm hastalarda farklılık gösterir. Hastalığın tedavisine başlamadan önce doktor tarafından kişide olan doğumsal anomaliler, tiroit hastalığı, metabolik rahatsızlıklar gibi etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Bu rahatsızlık için kullanılacak olan ilaçlar sadece saçların yeniden çıkmasını sağlayacağından, hastalığın tekrarını önlemez ya da tam olarak tedavisine katkı sağlamaz. Saçkıran saç dökülmesinin dışında herhangi bir ağrı ya da başka bir belirtiye sebep olmayan bir rahatsızlıktır. Bulaşıcı özelliği bulunmamaktadır. Kişilerde yan etki olarak psikolojik bozukluklara sebep olabilir. Saçların dökülmesinden ziyade hastaların depresyona girmesi, içe kapanması gibi etkilerle mücadele edilmelidir. Dış görünüşü şapka, peruk gibi yardımcı maddelerle düzeltebilirsiniz. Kendinize değer verip, değersizlik duygusunu yenmeye çalışmalısınız. Bunun etrafınızdaki kişilerinde başına gelebilecek olan bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hastalığın tedavi edilebilmesi için, saçsız olan bölgelere steroid kremler uygulanabilir. Tedavide steroid tablet kullanılması saçların büyümesine yardımcı olurken, tedavi bittiğinde, saçkıranın yeniden tekrarlama özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz. Saçsız olan alanlara ultraviyole ışık tedavisi uygulanması da, dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlamaktadır.