Sağlıklı bir şekilde nasıl kilo verilir?
Sağlıklı kilo verebilmek günlük kalori miktarının birden azaltılmasıyla değil, kalori miktarının yavaş bir şekilde azaltılmasıyla olur. Organizma vücudunuza alınan ya da verilen kilolara kolay uyum sağlamaya ve kiloyu korumaya göre programlanmıştır. Bu nedenle insanlar diyet yapmaya başladığı zaman, organizmaları eski kilolarını korumak için kendi içinde büyük bir mücadele başlatır. Birden ani bir şekilde düşük kaloriyi içeren bir diyet uygulanmaya başlanırsa, organizma buna karşı çıkıp, vücudun bazal metabolizmasını uyarmaya başlar. Metabolizma yavaş çalışıp, vücudun kilo vermesini yavaşlatmaya çalışır. İşte bu yüzden sağlıklı bir şekilde kilo vermek istenirse, alınan kalori miktarının yavaş bir şekilde azaltılması gerekir.
Sağlıklı kilo vermek için metabolizma nasıl hazırlanır?
Kasları çalıştırmak: Yapılan bazı araştırmalara göre, kaslı kişilerin metabolizmasının daha hızlı çalıştığı belirlenmiştir. Bu sebeple kasların güçlendirilmesini sağlayan spor yapılmalıdır. Bu aktivitelerin kalorileri yakıcı ve kas kütlesini genişletip, yağ kütlesini azaltan etkileri vardır.
Protein alımının ihmal edilmemesi: Besinler arasında et, peynir, balık, süt, yumurta, yoğurt ve baklagiller en değerli protein kaynaklarından biridir. Bu besinler organizma için, kasların inşa edilmesini sağlayıcı aminoasit içeren bir yapı taşı olur. Aminoasitlerin özümsenmesi için organizmanın bol miktarda enerjiye yani karbonhidratlı besinlere ve yağlara ihtiyacı vardır. Proteinler vücudun kalori yakmasını hızlandırıcı özelliğe sahiptir. Ancak bunların tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Bu organizmanın yorulmasına ve daha çok böbrekleri etkileyen bir durumdur. Sağlıklı ve dengeli bir diyetin içinde kalorilerin % 15-20 sinin protein içermesi gerekir.
Bolca uyumak: Kişilerin yorgun olması durumunda, metabolizması ve diğer fiziksel işlevleri kendiliğinden yavaşlar. Gün içinde iyi bir uyku uyunması ile organizma dinlendirilir. Uykunun kaliteli olması için, akşamları hafif bir yemek yenilmelidir. Bu iyi uykuyu sağladığı gibi, daha az kilo almayı sağlar. Akşam saatlerinde metabolizmanın yavaşlaması yüzünden, kaloriler gerektiği gibi yakılmaz ve vücutta belli alanlarda yağ olarak birikmeye başlar.
Öğün atlamamak: Güne başlarken özellikle kahvaltı atlanmamalıdır. Bu kişilerin gün içinde enerjik olmasını sağlar, geceleri uykuya dalacak metabolizmanın uyanmasına yardımcı olacaktır. Kahvaltı edilmezse metabolizma uyanmadığı için, kalori yakımınız hayal olur. Öğle yemeğinde daha çok acıkacağınızdan, gereğinden fazla besin tüketeceksiniz. Organizmanızın sağlıklı olması için, günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün olarak beslenme düzeni sağlanmalıdır. Bu sayede kaloriler birikmeden, yakılabilir.
Meyve ve sebze tüketilmeli: Acıkan insanlar atıştırmalık besinlere saldırır. Bu yüzden dolabınızda her zaman meyve ve sebze olursa, sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.
Sağlıklı kilo vermek için ne yapılmalıdır?
- Diyetlerin kısa süreli yapılması yerine, yaşam tarzı değiştirilmeli: Yapılan şok diyetler kalıcı sonuç almanızı sağlamaz. Yaşam tarzı ve beslenmede yapılan değişimler ideal kiloya ulaşmanıza ve bu kiloyu korumanıza yardımcı olur.
- Çevreden destek alınmalı: Kilo verme zamanında çevresindekilerden destek alan kişiler bunu gerçekleştirirken daha başarılı olur. Ailesinden ve arkadaşlarından bu motivasyonu alan kişiler diyetlerini aksatmadan uygular.
- Kilo vermekte aceleci olmamak: Sağlıklı kilo vermeyi isteyen kişiler için en doğrusu haftada 1 kg vermektir. Kilonun daha hızlı şekilde verilmesi bedene ve zihne zarar veren bir uygulamadır. Bu durum vücutta yağ kaybı yerine kas ve su kaybına sebep olur.
- Kendine hedef belirlemek: Kilo vermeyi isteyenler kısa süreli hedefler koyma yerine, uzun süreli hedefler belirleyerek daha iyi motive olabilir. Diyet yaparken motivasyonunu kaybetmiş olan, bu hedefleri düşünüp sağlıklı kilo vermek için yoluna devam edebilir.
- Kaydedilen ilerlemelerin not alınması: Diyet yaparken ne kadar kilo verdiğinizi düzenli olarak not alırsanız, buna bakarak kendinizi daha iyi motive edebilirsiniz.
- Günlük fiziksel aktiviteleri arttırmak: Diyet sırasında spor salonlarına gidip, çalışmak zorunda kalmadan, sadece günde 20 dakika kadar tempolu bir yürüyüş yapılması bile yeterli olacaktır. Bu etkiyle normalden daha çok hareket edildiğinden, kalori yakımınız artar ve yağ yakılıp kilo verebilirsiniz. Beslenme düzenli ve dengeli bir şekilde ayarlanıp, egzersizlere önem vermek sağlıklı kilo vermenin yolunu açacaktır.
Sağlıklı kilo verilmesi için, kişilerin azimli ve sabırlı olması gerekir. Başladığınızda hemen farkında olmasınız bile, ilerleyen zamanda çabalarınızın karşılığını alacaksınız. Kilo verebilmek için farklı diyetler vardır. Ancak herkes kendisine uygun olan yöntemi seçmelidir. En doğrusu bir diyetisyenden yardım alınmalı ve bu şekilde sağlıklı kilo vermenin keyfi sürülmelidir.