Sağlıklı evliliğin önemli formülü nedir?
Evlilik kutsal bir müessese. Bunun yanında nesillerin devam etmesi, milletlerin değer ve kültürlerini yaşadıkları sürece devam ettirebilmeleri için gerekli olan bir olguyu ifade ediyor. Ancak son zamanlarda boşanmaların artması, kadınlara yönelik şiddetin ayyuka çıkması, kültürel değerlerden uzak yaşayan insanların olduğunu da bizlere gösteriyor. Çünkü kadına şiddeti reva gören bir zihniyet cahiliye döneminin doğmalarına bu zamanda kapılmış biri olarak görülebilir. Boşanmaların sebeplerini incelediğinizde, şiddet ve aldatma başı çekiyor. Bu ikisi, milli değerlerine, İslami değerlerine önem veren bir kimse tarafından ortaya konulabilecek bir durum asla olamaz. Bu nedenle evlenmeden önce eşlerin birbirlerini iyi tanımaları gerekiyor.
Sırf evlilik yapayım diye evlilik olmaz. Bu evlilik yürümez. Kişilerin yaşam standartlarından, dünya anlayışlarına kadar her noktanın uyum içerisinde olması gerekiyor. Eğitim seviyelerinin, dinlerinin, görüş ve düşüncelerinin aynı olması halinde, evlilikle beraber çıkılan yolda anlaşmazlıkların yaşanmaması, böylece çatışmaya dönüşmemesi sağlanmış olur. Eğer kişiler eğitim düzeyleri bakımından aynı olsalar da, dünya inanç ve görüşlerinde yaşanan farklılıklardan dolayı kim ne derse desin bir yerde ayrışmazlık, çatışma çıkabilir. Bu durumlar kişilerin evinde bulamadıkları mutlulukları dışarıda aramalarına sebep oluyor. Özellikle iletişim araçlarının da hızla gelişmiş olması, sosyal medya mecralarının olması, evlilikte yaşanan sorunların yarattığı yalnızlığı gidermek isteyenlerce kullanılan kanallar oluyor. Boşanmalarda yaşanan delilleri incelediğinizde, facebook üzerindeki aldatıcı yazışmaların kanıt olarak kullanılması, bizlere bunu gösteriyor.
Mutlu bir evliliğin bu nedenle sırrı, küfüv yani denklik müessesesinin sağlanmış olmasıdır. Taraflar buna ne kadar çok dikkat ederlerse, o kadar mutlu evlilik geçirebilecekleri umulur. Evliliğin güzel geçmesine tek sebep bu değilse de, küfüvün olmaması evliliklerin mutsuz olacağını da ifade etmez. Taraflar kendilerini bu konuda tarttıklarında samimi olarak farklılıkların birer zenginlik olduğuna inanıyorlarsa, farklı düşünce ve inançtan insanlarında yuva kurması normaldir. Ancak temel kaide her zaman denkliktir.