Sahte altın nasıl anlaşılır?

altınHer yıl olduğu gibi yaz aylarının yani düğün sezonunun başlamasıyla birlikte daha da sık gündeme gelen sahte altın haberleri, birçok insanın gerçek saf altın ile sahteleri arasındaki farkı ayırt etmenin kolay yollarını aramasına sebep olur. Dışardan bakıldığında görünümüyle gerçek altın ile sahte altını birbirinden ayırt etmek pek de kolay olmayacaktır. Kimya biliminin penceresinden bakıldığında hiçbir zaman kararmayan ve paslanmayan yapısıyla, tepkimeye de kolay kolay girmeyen kararlı bir element olan altının ayırt edilmesi çok kolay gibi görünse de günlük hayatta farkı belirlemek bu kadar kolay değildir. Markalı altın ürünlerinin alınmaması halinde güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmak sahte altın nedeniyle mağdur olmamanın ilk şartıdır. Satın aldığı bir altının ürününün sahte olduğundan şüphelenen herkesin uygulayabileceği en pratik yöntem ise sert bir çizimle altının yüzeyin çizilmesi ve oluşan izin farklı bir renkte olup olmadığına bakılmasıdır. Saf altın yumuşak yapısı ile sert bir cisimle kolayca çizilebilir ve oluşan çizik de tıpkı dış yüzey gibi altın sarısı renge sahiptir.

Sahte altınların yüzeyi tüketiciyi aldatmaya yönelik kaplama olduğundan, bu sahte altın ürünlerinin çizilmesi halinde alttan farklı bir metal rengi görülecektir. Ses ve renkler de “uzman bir kişi tarafından” sahte altının ayırt edilmesi için yeterli olabilir. Zira saf altına metal bir cisimle vurulması halinde çıkarttığı ses tok yani pes iken sahte altında aynı işlemin uygulanması halinde çok daha ince yani tiz bir ses gelecektir. Örneğin; biri gerçek diğeri sahte olan aynı ebat ve ağırlıktaki iki bileziğe aynı cisimle vurulursa, birinden daha tiz ses gelecektir. Her iki bileziğinde aynı boyutlarda ve ağırlıkta olması ve her ikisinin de gerçek altın olması halinde, aynı cisimle vurulduğunda ses farkı da oluşmayacak ya da insan kulağı tarafından ayırt edilmeyecek kadar küçük bir fark oluşacaktır. Ayrıca bazı sahte altınların rengi de gerçeklerinden daha açık olmaktadır. Saf altının kendine has koyu ve çok özel bir rengi vardır ki, bu nedenle bu renge “altın sarısı” denir.

Altının her ayarı için mihenk taşına sürüldüğünde oluşan çiziklerin silinmesi için çeşitli asitler sürülür ve altının ayarı değiştikçe kullanılan asit de değişir. Bu şekilde uygulamalarla da gerçek altının saflığının kolayca anlaşılması mümkündür. Ayrıca üzerinde nem ve toz birikmesi sonucu oksitlenme yapan tüm ürünlerin saf altın olmadığı söylenebilir zira saf altın hava ya da suyla etkileşim içine girmeyen son derece kararlı bir kimyasal yapıya sahiptir. 24 ayar altın takılar bu özelliğiyle dış ortam şartlarından etkilenmeden ilk günkü görünümüyle uzun süre boyunca kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın