Sardunya nedir?
Sardunya, evlerimizin ve balkonlarımızın en nadide süslerini teşkil eden çiçeklerden biridir. Botanik bilimi açısından ise sardunya; “Scented Leaved” adı ile turnagagasıgiller familyasına ait olan bir bitki türüdür.
Sardunyanın anayurdunun Güney Afrika olduğu bilinmektedir. Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sardunyayı sıklıkla görmek mümkündür. Öyle ki; sardunya adeta Akdeniz ile özdeşlemiş bir çiçek haline haline gelmiştir.
Sardunya dayanıklı çiçeklerden biridir. Kış koşullarında da canlılığını muhafaza edebilir. Ancak, kışın bulunduğu ortamın sıcaklığının 11-12 dereceden aşağı inmesine izin verilmemelidir. Üreme açısından da en az uğraştıran çiçeklerdendir. Kırık bir dal sardunyadan yenisinin büyümesi mümkündür. Sardunya çiçek açan bir bitkidir ve çiçeklerinin birçok rengi bulunur; pembe, kırmızı, beyaz, sarı, vb.
Evinizde, balkonunuzda, bahçenizde sardunya yetiştirmek isterseniz bakımı ile ilgili aşağıdaki hususları bilmeli ve bunlara riayet etmelisiniz.
- Sardunya güneşi seven bitkilerdendir. Bol çiçekli bir sardunyanız olsun istiyor iseniz çiçeğinizi bol güneş alan bir yerde muhafaza ediniz. Ancak, sardunya dolaylı aldığı ışıktan da yararlanabilen bir çiçektir.
- Büyümek için neme çok fazla ihtiyaç duymayan bitkilerdendir. Ancak, yaz koşullarında haftada en az iki kere sulanarak çiçeğin tamamen nemsiz kalması engellenmelidir.
- Hava akımı olan ortamlardan sardunya etkileneceğinden bu tarz ortamlarda muhafaza edilmemelidir.
- Sardunyanızın saksısını sık sık değiştirmeyin. Çok büyük saksılarda sardunya yetiştirmeyin.
- Sardunyaları Şubat ve Mart aylarında budamak gerekir.
Sardunyanın dört ana grup altında toplanan çeşitleri mevcuttur. Bunlar şu şekildedir:
- Zonal (genel) sardunya: En sık karşılaşılan sardunya türüdür. Yaprakları tüylüdür, yuvarlaktır, düz renkli ya da ebrulidir. Çiçekleri demet şeklindedir. Sarı ve mavi renkler haricinde her rengini görmek mümkündür.
- Trailing (sakız sardunyası): Dalları sarkık bir sardunya türüdür. Yaprakları etli ve parlaktır. Katmerli olabileceği gibi yalınkat da olabilen çiçekleri bulunur. Soğuğa karşı en hassas sardunya türü sakız sardunyasıdır.
- Regal (ceylan): Açelyayı andıran çiçekleri ile gösterişli bir sardunya türüdür. Yaprakları tüylü ve sivri uçludur. Çiçeklerinin ortası siyah renkli, kenarlara doğru canlı ve parlak renklidir.
- Scented leaved (Itır): Çiçekleri çok gösterişli olmayan bu sardunya türünün en önemli özelliği güzel kokulu yapraklarıdır.