Sarıgerme neresidir?
Sarıgerme Ege Bölgesinde Muğla iline bağlı olan Ortaca ilçesinin cennetten bir köşesidir. Sarıgerme köyü Dalaman ilçesine 12 km uzaklığında olduğundan olukça şanslı bir konumdadır. Bunun nedeni Dalaman havaalanına 17 km lik bir mesafede olduğundan, turizm alanı olarak kolay ulaşılabilirlik özelliği olan bir bölgedir. Köyün adının hikâyesi de oldukça ilginçtir. Sarıgerme çok eski tarih dönemlerinde Sandros dağlarının tomruklarının taşınmış olduğu Dalaman çayına gerilen ağlarla ve bölgede bulunan Sarısu çayının birleşmesiyle oluşmuştur. Sarıgerme mavi bayraklı sığ plajlarıyla, altın renkli kumsallarıyla, çam ağaçlarından oluşan muhteşem atmosferiyle ve limon ile portakal ağaçlarının kokusuyla da özdeşleşen bir yerleşim yeridir. 1990 yılında turizme açılmış olan yöre, doğal güzellikleri sayesinde hızlı bir gelişme göstermiştir.
Sarıgerme köyünün sahilinde bir mil kadar açıkta bulunan Baba ada, sahilde olan sirkülasyonu sağlayıp, tatlı bir dalga oluşmasına sebep olmaktadır. Bu adanın arka tarafı kayalıklarla kaplı olduğu için, dalış severler için tam bir dalış cenneti, ön tarafı ise yatların korunağı haline gelmiştir. Yörenin denizi sığ ve tuzluluk oranıyla diğer denizlerden farklı yapısıyla ziyaretçilerin hemen dikkatini çekmektedir. Sarıgerme ’nin betonlaşmamış sahili olması, burasının en önemli özellikleri arasındadır. İklim özellikleri nedeniyle yazların uzun sürmesi, yıl içinde ziyaretçi sayısında artmaya sebep olmuştur.
Pisilis antik kenti: Burası turistik bir tesisin bahçesinde yer alan kalıntılarla, kumların içinde keşfedilmeyi bekleyen bir antik kenttir. Tarihte Karya sahillerinde olan bir yerleşim yeri olarak bahsedilmiş olan kalıntılar, güvenli liman özelliği olması yüzünden burada kurulmuştur. Şehrin içme suyunun dağlardan su kemeri ve yeraltı sarnıçlarıyla getirildiği bilinmektedir. Antik şehrin günümüzde yaklaşık olarak dörtte biri kumullarla örtülüdür. Turistik tesisin bungalovlarının yer aldığı bölümde yer alan ve görüntüsüyle göz kamaştıran mezar tapınağı ve restoranın doğusunda bulunan duvar kalıntıları mutlaka görülmeye değerdir. İsa’dan önce 3. yüzyılın özellikleri bulunan bu antik kentin, tarihe şahitlik yaptığı açıkça bellidir.
Baba ada – Roma dönemi mezarlığı: Sarıgerme sahilinden bir mil açıkta olan ada, günümüzde birçok etkinliğin adresi olarak bilinir. Adada olan Roma dönemine ait mezarlığın mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer olduğunu belirtelim. Kare şeklinde bir mozole içinde yer alan mezarın üzeri piramit şeklinde olan bir çatıyla kaplanmıştır.
Sarıgerme sahili ve Osmaniye köyü: Burası sığ denizi, her dönemdeki sıcak olan suyuyla, tatile gelen ziyaretçilerine harika bir deniz ve tatil keyfi sunmaktadır. Mavi bayraklı olan plajların olduğu sahil, yürümek ve yüzmek isteyen tatilcilere güzel olanaklar sunuyor. Sarıgerme plajları buraya gelen leyleklerin kışın bile ayrılamadığı kadar güzel ve çekicidir. Sahilin olduğu yerde, karadan ayrıymış gibi duran eskiden adı Osmaniye Köyü olan Sarıgerme Köyü doğal görünümüyle herkesi şaşırtacak özelliklere sahiptir. Burası alışveriş yerleri, doğal güzellikleri, restoranları ve köy halkının güler yüzünün birleşimiyle oluşmuş bir yerdir.