Şaşılık nedir?
Gözlerin birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesine şaşılık denmektedir. İnsanların gözlerinde 6 adet birinde 6 adet de diğerinde göz dışı kasa bulunmaktadır. Herhangi birinde ya da birkaçında, güç kaybı veya fazlası oluştuğunda şaşılığa sebep vermektedir. Gözlerden biri düzgün bakarken, diğer göz sağa, sola, aşağı veya yukarı kayma yapabilmektedir. Şaşılık her iki gözde de görülebilmektedir. Gözdeki kaymalar, şaşılığın sebebine bağlı olarak geçici ya da kalıcı olabilmektedir.
Şaşılığın tedavi edilebilmesi için, erken teşhis ve tanı oldukça önemlidir. Çocuklarınızın erken yaşlardaki göz sağlıklarının kontrol edilmesi, görsel ve estetik olarak sorun yaratmasına ve görme azlığı gibi sorunları yaşamamasına olanak sağlayacaktır. Şaşılığın oluşmasında, sorunlu hamilelik süreci, problemli doğum, çocuğun geçirdiği hastalıklar rol oynayabilmektedir. Şaşılık oluşmasında genetiksel durumlar da bulunmaktadır. Ailede olan şaşılıktan dolayı, çocuklarda da görülme olasılığı yükselmektedir. Göz kaslarını yöneten sinirlerde oluşan felç durumunda da şaşılık oluşmaktadır. Kaza, travma, ateşli hastalık, hipertansiyon ve şeker hastalığı olan kişilerde beyin sinirlerinde olan feçler nedeniyle şaşılık görülebilmektedir. Şaşılık gözlerde paralelliğin kaybolması, göz ağrısı, göz sulanması, çift görme, baş ağrısı, bulanıklık, üç boyutlu görüntü kusuru gibi belirtiler göstermektedir. Şaşılık çeşitleri de içe şaşılık, dışa şaşılık, yukarı şaşılık ve aşağı şaşılık olarak sayılabilir. Bunların dışında oluşan ve bu türlerin dışında olan şaşılık türleri de mevcuttur.
Yetişkinlik döneminde oluşan şaşılıklarda öncelikle şaşılığa sebep olan durum tespit edilip, tedavisi yapılmalıdır. Daha ziyade, çift görme gibi şikayetlerin de olduğu bu göz kaymalarında, tedavide belli bir süre sonra cerrahi müdahale de gerekebilir. Şaşılığın tedavisinde, gözlük kullanımından hariç özel aletler aletlerle gerçekleştirilen ortoptik tedavi, kapama ve göz damlalarıyla tedaviler yapılmaktadır.