Sedef hastalığı nasıl olur?
Sedef hastalığı, sıkça görülen bir deri hastalığıdır. İyileşmesi uzun zaman alan, kronik bir tarzda seyreden, sürekli olarak tekrarlanan bir hastalıktır. Dizlerde, dirsekte, saç diplerinde, tırnaklarda, ellerde ve ayaklarda görülme sıklığı yüksek olan sedef hastalığı tüm vücudu da etkisi altına alabilir. Kırmızı zemin üzerine, beyaz renkte kabuklanma biçiminde görülen kabarıklıklarla yaşanan hastalık, sıkça tekrarlanma özelliğiyle bilinir. Beyaz kabuklanmaların bulunmadığı, sadece kırmızı zeminde görülen iltihaplı oluşumların olduğu biçimleri de olabilir. Ailesel yatkınlıktan ötürü, kalıtsal olarak çocuklarda görülme oranı oldukça yüksektir. Stres, güneş ışığına fazla maruz kalma, kullanılan bazı ilaçlar sedef oluşmasına zemin hazırlayabilir. Sedef hastalığı toplumun yaklaşık olarak % 2 sinde görülmektedir. Genellikle genç yaşlarda görülme olasılığı yüksek olan bu rahatsızlık, kadın hastalarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Mikrobik bir oluşum olmadığından, bulaşıcı özelliği bulunmamaktadır. Aşırı miktarda alkol almadıkça, alkolün hastalığın seyrinde bir zararı yoktur. Sadece kullanılan ilaçlarla etkileşimi yan etkilere neden olabilir. Aşırı kilo sorunu olan hastaların, kilo vermesi hastalığın tedavisini kolaylaştırır.
Sedef hastalığı belirtileri nedir?
- Deride ortaya çıkan kırmızı lekeler ve pullanmalar görülen ilk belirtilerdir.
- Hastalığın yayılarak eklem iltihaplarına yol açması sonucunda hissedilen ağrılar.
- İleri aşamada lekelerin üstünde iltihaplı oluşumların olması, bunun sedef hastalığı olduğunu çağrıştırmalıdır.
Sedef hastalığı sebepleri nedir?
- Beyaz kan hücrelerinde oluşan anormallikler başlıca sebeplerdir. Bu anormallikler iltihaplı oluşumları tetikleyip sedef oluşumuna neden olmaktadır.
- Kalıtımsal olarak ailede sedef hastalığı öyküsü olanlar, bu hastalığa yakalanma oranları yüksek kişilerdir.
- Stres yaşama, soğuk havalarda bulunma ve enfeksiyonlar sedef hastalığı için tetikleyici nedenlerdir.
- Fazla aktif olan bağışıklık sistemleri hastalığa sebep olabilir.
Sedef hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bunun yanında destekleyici bitkiler kullanılabilir. Bu bitkiler arasında acı kırmızıbiber, avokado, papaz takkesi, balık yağı, melek otu, keten, papatya, brezilya kestanesi, meyan kökü, yulaf ve Oregon üzümü sayılabilir. Sedef hastalığını destekleyici ürünlerle tedavi etmek için, uzmanlara danışmak gerekir. Ürünlerin dâhilen ve haricen nasıl kullanılacağını bilirseniz, daha kolay şifa bulabilirsiniz. Sedef hastalığı için kalıcı çözüm yollarını kullanmak gerekir. Hastalığın sürekli olarak tekrarlama riski bulunduğundan, en uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır.