Şeftali reçeli nasıl yapılır?
Farsça kökenli ve “kaba erik” anlamındaki “şaft-alu” kelimesinden türemiş bir ismi olan şeftali, sayısız faydaları ve eşsiz lezzeti ile sıcak yaz aylarının serin meyvelerinden biridir. Yaz mevsiminin en sevilen lezzetlerinden olan şeftali, Türkiye’de bulunan yaklaşık 64 ayrı türü ile reçel yapımına sıklıkla konu edilen meyvelerden biridir aynı zamanda.
Şeftali reçeli çok tercih edilen bir reçel olmakla beraber, gerek şeftalilerin şekillerinin korunabilmesi, gerek reçelin kıvamının en iyi şekilde ayarlanabilmesi hususlarında yüzde yüz başarının kolay yakalanabildiği bir durum değildir.
Şeftali reçeli yapmak için hazırlıklarımıza başlayalım ve önce malzemelerimizi hazır edelim. Şeftali reçeli yapımı için gerekli tüm malzemeler şu şekildedir:
- 1 kg şeftali
- 1 kg toz şeker (Meyve ve şeker miktarını orantılı bir şekilde artırmak mümkündür.)
- 1 limon suyu
- Tercihen 1- 2 adet karanfil (şeftali reçeline çok hoş bir aroma katacaktır; kullanılması tavsiye edilir.)
- Yarım su bardağı su
Malzemelerimiz hazırlandıktan sonra reçel yapımına başlayabiliriz. Şeftalilerin kabuklarını ince bir şekilde, şeftalileri çok deforme etmeden soymaya çalışın. Soyulan şeftalileri elma dilimleri şeklinde doğrayın ve daha sonra meyveleri reçel yapılacak olan tencereye aktarın. Şeftalilerin üzerine toz şekeri yayarak dökün ve mümkün olduğu kadar hatta bir gece boyu bu şekilde bekletin. Beklemiş olan meyveler şekerle birlikte sulanmış olacaktır, bu karışıma yarım bardak su ilave ederek, reçeli pişirmeye başlayın. Reçel kaynadıktan sonra ocağınızı kısık ayara alın ve pişirmeye devam edin.
Reçelin pişimine yakın, limon suyunu ve karanfilleri ilave edin. Bu şekilde bir iki kez daha kaynattıktan sonra reçelinizin altını kapatabilirsiniz. Reçeli cam kavanozlara aktarıp, kapağını kapatmadan oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Yeterince soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Yaz mevsiminin gözde meyvesi şeftaliden lezzetli bir reçel yapmış oldunuz. Afiyet olsun!