Şeftalinin faydaları nedir?
Şeftali yaz aylarında yetişen, ılıman iklim koşullarını seven, gülgiller familyasına ait, sulu ve tatlı bir meyvedir. Tarihte ilk kez Çin’de yetişerek, oradan tüm dünyaya yayıldığı bilinir. Akdeniz ikliminin ılıman özelliklerini taşıyan her bölgede yetişebilir. Şeftali ağacı oldukça uzun ömürlüdür. Ülkemizde Akdeniz bölgesi illerinde ve Marmara bölgesinde Bursa ilimizde yoğun olarak yetişmektedir. Hem taze meyve olarak, hem de meyve suyu üretiminde kullanılır. Ülkemizde yaklaşık olarak 64 adet türü yetişir. Kabukları tüylü ve tüysüz türleri bulunmaktadır. Ağaçlarında çiçeklenme yaprakların çıkmasından önce olan şeftalinin, yabani güle benzer pembe çiçekleri bulunur. Yaklaşık olarak 2 – 2,5 metre yüksekliğinde olan ağaçları, hava koşullarında meydana gelen dona karşı dayanıksızdır. Kabuğu ve çekirdeğinden yakıt olarak faydalanılan bitkinin, sayısız faydasız insanlığın hizmetindedir. İçeriğinde bulunan demir, sodyum, kalsiyum, fosfor, B6, A, C vitaminleri, beta karoten, magnezyum, potasyum gibi mineraller nedeniyle mutlaka tüketilmesi gereken bir meyvedir.
Şeftalinin faydaları nedir?
- Kan temizleyici özelliği vardır.
- Ağız kokusunu temizleyen özelliği vardır.
- Şeftali çiçekleri bağırsak solucanlarını düşürmek ve kabızlığı gidermek için etkilidir.
- Gut hastalığına karşı şifalı özelliği vardır.
- İdrar söktürücü özellikleri vardır.
- Hazmı kolaylaştırıcı özellikleri vardır.
- Safra kesesi ve böbreklerin sorunlarında faydalıdır.
- Şeftali çiçekleri bağırsak yumuşatıcı ve öksürüğü kesici özelliktedir.
- Sindirim sorunları bulunanların, şeftaliyi mutlaka tüketmesi önerilir.
- Düzenli tüketilmesi, insanlarda kanser ve kalp hastalıklarından koruyucu etki yapar.
- Antioksidan özellikleri nedeniyle, toksik maddelerin vücuttan atılmasında etkili olur.
- Susuzluğu giderdiği için, yaz aylarında vücudun serinlemesine katkı sağlar.
- Basur şikâyeti bulunanların, tedavi için kullanması tavsiye edilir.
- Kalp krizini önleyen etkileri vardır.
Şeftali nasıl kullanılır?
Şeftali meyve olarak taze tüketilebileceği gibi, kompostosu, meyve suyu ve reçeli yapılarak ta tüketilebilir. Meyveyi ezerek cilde maske olarak uygulamak, yorgun görünümlü ciltleri canlandırmaya yeter.
Şeftalinin zararları var mıdır?
Şeftalinin bugüne kadar bilinen bir zararı yoktur. Ancak böceklerin de çok sevdiği bir meyve olduğunda, yetiştirme döneminde üzerinde tarım ilaçlarının kullanılmasını gerekmektedir. Bu nedenle meyvenin iyi yıkanması ve bu şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Potasyum açısından içeriğinin zengin olmasından dolayı, hastaların meyveyi tüketirken doktora danışarak kullanması ve sağlıklarını riske atmaması önerilir.