Şeker hastalığı nedir?
Vücudumuzda pankreas, insülin hormonu üretmektedir. İnsülin en önemli hormonlardandır çünkü kanımız içindeki şekeri hücrelere taşımaktadır. Hücreler bu sayede enerji toplar. Şeker hastalığı, pankreasın az insülin üretmesi ile başlar. İnsülin az olunca kandaki glikoz hücrelere gidemez ve vücudumuzdaki glükoz oranı hızla artmaya başlar. Bu, vücudumuzda ciddi hasarlar oluşturmaktadır. Hücreler, şekersizlik çekerken, kanda artan orandaki glükoz organlara zarar vermektedir.
Hastalığın erken teşhisi, hayat kurtarabilir. Çünkü şeker hastalığı kontrol altına alınmazsa sonu ölümcül olabilir. Şeker hastalığı, körlük, tansiyon, kalp krizi riski, felç, böbreklerde sorunlar, el ve ayaklarda damar tıkanıklığı, iyileşmeyen yaralar, diş kayıpları düşük ve doğum anormallikleri yaratmaktadır. Şeker hastalığı belirtileri, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, iştah artışı, belirli bölgelerde çıkan ve iyileşmeyen yaralar, akşam yemeklerden sonra uyku basması olarak söylenebilir. Ne yazık ki şeker hastalığının bilinen bir tedavisi yoktur. Hastalara kilolu iseler acil diyet yaptırılır, şekerli yiyeceklerden uzak durmaları ve spor önerilir. Böylelikle kandaki şeker artışı kontrol altına alınmaya çalışılır. İnsülin takviyeleri ile ileri derecede şeker hastalığı olanlarda insülin direnci sağlanmaya çalışılır. Şeker hastalığı ömür boyu kontrollü bir yaşam ister. Dünya sağlık örgütünün açıklamalarında şeker hastalığından ölümler dünyada ikinci sıradadır. Bu hastalığın ilerleyen on yılda daha da artacağı düşünülmektedir. Fastfood tarzı ve ayakta hızlı beslenme, sebze yememek ve spor yapmamak bu hastalığı yavaş yavaş dünyada arttırmaktadır.
Şeker hastalığını ciddiye almak ve periyodik olarak kan tahlilleri ile açlık ve tokluk şekerini ölçmek gereklidir. Eğer şeker hastası iseniz düzenli kontrollerden geçmek ve düzenli bir hayat yaşamak şekeri kontrol altına almaktadır.