SEO nedir?
Çoğu insanın internet sitesi sahibi olduktan sonra tanıştığı SEO kavramı, “arama motoru optimizasyonu” demek olsa da günümüzde Google ile dost olma şeklinde uygulanan çalışmadır. Arama motorları deyimi değişerek arama motoru olması ve bu motorunda doğrudan Google olması, site sahiplerinin ziyaretçi çekmek için öncelikle Google Arama Motoru üzerinden yapılan aramalarda üst sıralarda çıkmaları zorunluluğunu getirmiştir.
Google’da yapılan aramalarda üst sıralarda yer alarak her gün binlerce ziyaretçi çekmek mümkün olsa da, öncelikle bunun için SEO adı verilen bir takım çalışmalar yapılması ve internet sitesinin Google tarafından daha rahat anlaşılması sağlanmalıdır. Link değişimi, dizinlere eklenme, nitelikli backlink alma, orijinal içerik ekleme, metatag oluşturma, metin içi seo işlemleri, görsel içerik üzerine işlemler ve daha da farklı uygulamaları olan SEO, son derece kapsamlı bir çalışma alanına sahiptir.
SEO çalışması bir anlamda iki ucu sivri değnek gibidir ve yanlış yapıldığında işlerin çığrından çıkmasına neden olabilir. Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan SEO çalışmaları birkaç haftalığına Google aramalarında yükselme sağlarken, bu süre sonunda 5-10 sayfalık bir düşüş yaşanmasına ve durumun toparlanması için uzun süre gayret gösterilmesine neden olabilir. Burada her gün düzenli bir şekilde insanlara faydalı olacak içerikler yayınlayarak, birkaç yıl içerisinde arama sonuçlarında üst sıralarda yer almış bir sitenin önüne birkaç günlük SEO çalışmasıyla geçilemeyeceğinin anlaşılması gerekir. Bu tür suni şişirmeler sonucunda bu tarz siteler geçilse dahi, bu geçici bir süre için olacaktır.
Seo çalışması ile internet sitesinin içeriğinin Google Botu tarafından daha hızlı bir şekilde taranması ve içerikle ilgili konuların küçük parçalar halinde Google’a ulaştırılması sağlanır. Bu şekilde Google’da yapılan aramalarda kullanılan kelimelerle ulaşılmak istenen bilginin sizin sitenizde olduğunu daha kolay anlayan Google, kullanıcıya sunduğu sonuçlarda size öncelik verecektir. Ancak bu tür uygulamalarla yükselmek için insanların siteniz hakkında farklı sosyal medya ortamlarında ne kadar yorum yaptığı da önemlidir. İnternetin bir bütün olduğunu düşünen Google için SEO, her alanda beğenilen bir siteye sahip olmak demektir.