Seramik dolgularla kompozit dolguların farklılıkları nelerdir?
Seramik dolgular çürüklerde, kanal tedavisinde ya da travmalar nedeniyle dişlerde oluşan madde kaybında, sadece dişte eksik olan bölümleri tamamlayacak biçimde restore edebilecek bir tür bölümlü porselen veya basitçe laboratuvarda kuvvetlendirilmiş olan kompozit ya da porselenden yapılan bir tür dolgudur. Bu dolgular kompozit dolgularla kıyaslandığında, uygulandığı dişe ve komşu dişlere oldukça iyi uyum sağlarlar.
Seramik inley ve onleyler tıpkı laminate veneerlerde olduğu gibi dişte sağlam olan bölüm doğal haliyle korunur. Bu türdeki dolgular hem estetik olarak, hem de konfor beklentisi nedeniyle hastaların ağızda arka taraftaki dişlerde, metalik ve koyu renkteki amalgam dolguların yerine tercih edilir.
Ayrıca çok fazla sayıda dolgu yapılması gerektiğinde, tek seanstaki diş hazırlığı ve ölçü alma aşamasının ardından, laboratuvarda hazırlanan seramik dolguların ikinci seansta yerlerine yerleştirilmeleri, zaman açısından büyük tasarruf sağlar. Bu dolgular, klasik dolgular gibi ağız içinde hazırlanmadığı için, dişlerle mükemmel bir uyum sağlar.
Seramik dolgularda tedavi ömrü kompozit dolgularla kıyaslandığında, daha uzundur. Porselen dolgular dişlerle aynı sertlikte olduğundan, ısırma sırasında oluşan kuvvette kırılmaları önler ve dişin daha önceden olduğu gibi sağlıklı olmasını sağlar. Bunlar diş renginde hazırlandığı için, seramik dolguların dıştan çıplak gözle bakıldığında, dişlerle ayırt edilemeyecek kadar doğal olması sağlanır.
Seramik dolgularda dişte fazla miktarda madde kaybı olması halinde ve dişin küçültülüp kuron yapılmasını gerektirecek hallerde, sağlıklı diş dokusunun korunması amacıyla geliştirilmiştir. Görünümü oldukça estetik ve kullanışlı olduğundan, amalgam dolgular göre tercih edilmektedir.
Dışarıdan gözle ayırt edilemeyecek derecede doğal bir görünüm sağlayan bu dolgularda, geliştirilen cila teknikleriyle zamanla meydana gelebilecek sigara ya da diğer boya çıkaran maddelerin neden olacağı renklenmeler önlenecektir. Bireyler dişlerinde sanki dolgu yokmuş gibi, rahat hareket eder, uzun dönem sağlıklı ve estetik dişlerin sahibi olurlar.
Seramik dolguların avantajları nedir?
- Seramik inley onley dolgu maddesi preslenen porselenden meydana gelir. Bu kompozit içeriği olan dolgulardan daha çok dayanıklı bir yapıya sahiptir.
- Seramik inley onley dolgular hem estetik, hem de uzun ömürlüdür. Ağız içine biyolojik açıdan iyi uyum sağladıkları gibi, alerjik reaksiyona sebep olmazlar. Diş restorasyon uyumu ise çok hassastır.
- Kompozit dolgularda belirli bir sürede meydana gelecek aşınma ve deformasyon sorunlarından hiç biri seramik inley onley dolgularda oluşmaz.
- Diş yapısıyla aynı derecede uyumlu olacak hazırlanan seramik inley onley dolgu, kompozit dolgularda olduğu gibi, ileri zamanlarda marjinal kenar sızıntısı oluşturmaz. Seramik inley onley dolgularda bu türden sorunlar asla yaşanmaz.
- Seramik inley onley dolgularda çiğneme yüzeyi ve ara yüzeyleri çok iyi cilalıdır. Bu sebepten dolayı bakteri tutmaz ve leke oluşumu meydana gelmez.
- Seramik inley onley dolgular laboratuvar ortamında hazırlandığından, dişin eksik konturları ve komşu dişlerin kontakt yerleri anatomik açıdan mükemmel bir şekilde taklit eder. Bu nedenle diş aralarında besin artıklarının birikmesini önlerler ve bu açıdan bazı sıkıntılar yaşanmaz. Bu olumlu etkileri nedeniyle, kişiler daha rahat eder. Özellikle et gibi sert olan gıdaların tüketiminde, porselen inley onley dolgularda sorun olmaz.
- Seramik inley onley dolguların çiğneme yüzeyleri ve dişin anatomik çiğneme hattının aynı olması nedeniyle, dişlerde çiğneme ve öğütme sırasında kompozit dolgulara göre daha fazla özellikleri bulunur.
- Dişlerle her yönden uyum sağlayan seramik inley onley dolgular, çok uzun süre geçmesine rağmen dişte sızıntıya neden olmadıkları gibi, deformasyona da neden olmazlar.
- Seramik inley onley dolgular, dişteki sağlam kalmış olan zayıf dokuyla çok iyi uyum sağlayıp, dişteki doğal yapıların uzun yıllar sağlığını korumasına yardımcı olur.
- Dişle aynı ve stressiz bir ilişki kurdukları için, porselen dolgular dişlerin zayıflayan bölgelerinde olacak çatlama ve kırılmaları önler.
- Porselen inley onley dolgular dişin sert yapısına uygun olabilecek en yakın olan, diş etiyle oldukça uyumlu olacak bir malzemedir. Dolgunun sertlik oranı dişin mine dokusuna oldukça yakın bir özellik gösterdiğinden, dişlerde aşınmaya neden olmaz. Kompozit dolgular gibi aşınma yapmaz. Dişte fazla madde kaybı olduğu zaman, kron ya da kompozit dolgu yaptırmak yerine, porselen dolgu tercih edilmelidir.
Seramik dolguların dezavantajları var mı?
Seramik dolguların en büyük dezavantajı, kompozit dolgularla kıyaslandığında daha maliyetli olmasıdır. Seramik inley onley dolgular, kompozit dolgulara göre 3-4 kat daha maliyetli olur. Bu dolguların hassas bir çalışmayla yapılması gerekir. Uygun şekilde yapılmadıklarında, dişle yeterince uyum sağlamazlar.