SGK rapor parası nasıl hesaplanır?
Sağlık nedenlerinden dolayı alınan raporun süresi içerisinde işveren çalışanın bordrosuna ücret yansıtmaz. Bu gibi durumlarda çalışanın maddi kaybını en aza indirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu rapor süresinde kaybettiği gelirinin büyük bir kısmını çalışana öder.
Rapor süresinin ilk iki günü hesaba katılmaz. Geri kalan günler içinse Sosyal Güvenlik Kurumu, yatarak tedavi gören çalışanların günlük gelirlerinin %50 sini ödemektedir. Bununla birlikte ayakta tedavi gören çalışanların ise günlük kazançlarının 2/3 ünü karşılamaktadır. (15 günlük raporunuz varsa İlk iki gün hesaba katılmadığı için 13 günlük rapor ücretini hesaplamalısınız. Aylık ücretinizi 30 a bölüp günlük kazancınızı bulun ve yukarıda belirtildiği üzere ayakta ya da yatarak tedavi görenlerin oranları ile günlük ücretinizden ne kadarını Sosyal Güvenlik Kurumundan geri alacağınızı bulabilirsiniz.)
Sosyal Güvenlik Kurumundan rapor ücretinin talep edilebilmesi için raporun başlangıç gününden önce 1 yıl içerisinde toplamda 90 günlük prim süresini çalışanın tamamlamış olması gerekmektedir. Bu prim süreleri 1 yıl içerisinde çeşitli aylarda olabilir. Eğer bu durumlara uygun değilseniz Sosyal Güvenlik Kurumu rapor ücreti ödemeyi kabul etmez.