Siğil neden oluşur?

Siğil cildin üst tabakasında yerleşmiş olan virüs neticesinde ortaya çıkan genellikle iyi huyda olan deri kabartılarıdır. Buna neden olan virüsler HPV (human papillomavirus) olarak adlandırılır. Cildin üzerine kesik veya yaralanma olması durumunda buradan virüsün girme olasılığı fazladır. Çoğu zararsız olan siğiller, ciltte virüs sebebiyle oluştuğundan bulaşıcı özellikleri bulunmaktadır. Siğille olan direkt temas sonucunda ya da siğilin temas ettiği başka şeylere dokunmayla virüsün yayılmasını hızlandırırız. Ciltte en fazla ayaklar, eller ve parmaklarda görülen oluşumlar, cildin her tarafında görülme olasılıkları da bulunan özelliklere sahiptir. Bunlar çoğunlukla cilt rengine yakın, pürüzlü ve sert yapıda oluşur. Ancak koyu renkli formda, yumuşak ve düz siğillerde bulunur. Genellikle ayak tabanında oluşmuş olan siğiller düz formlarda olur. Yürürken basınçla iç tarafa doğru itildiklerinden hem fazla ağrı yapar, hem de ciltte düzleşirler. Bazı insanlar HPV virüsüne karşı daha yatkın olduklarından, ciltlerinde siğil sorunlarını sıkça yaşar. Özellikle bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler, çocuklar, ergenlik döneminde olanlar, tırnak eti yiyen veya koparan kişiler siğil sorunuyla daha fazla karşılaşırlar.

Siğil neden çıkar?

Siğile sebep olan HPV  virüsünün bulaşmasının müsait olduğu yaralar ve kesiklerin bulunması siğil oluşumlarına neden olur. Çocukların sıkça yaralanması ve kesik tarzı cilt lezyonlarının oluşması, onlarda siğillerin fazla çıkmasını açıklayan sebeplerdir. Ciltte tıraş edilen bölgeler de siğil oluşumu açısından riskli bölgelerdir. Siğiller ciltte nemli ve ıslak alanları tercih ettiğinden, havlu, bornoz, terlik gibi şahsi eşyaların ortak kullanılması siğillerin bulaşıp yayılmasına sebep olur. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde siğil oluşumlarına yatkındır.

Siğil oluşumunda risk faktörleri nedir?

siğil

  • Bağışıklık sistemini zayıflatacak hastalıklar ve bazı ilaçlar
  • Alerjik bünyeye sahip olmak
  • Siğilleri olan kişilerle cinsel temasta bulunmak
  • Ciltte kesik ve yaraların bulunması
  • Tuvalet, sauna, havuz, banyo, kaplıca gibi nemli, ıslak ve sıcak ortamlarda bulunmak
  • Temizliğe yeterince özen gösterilmeyen güzellik salonlarına ve kuaförlere gitmek
  • Havlu, bornoz, terlik gibi şahsi eşyaların ortak kullanılması nedeniyle
  • Ciltte tıraş edilen bölgeler
  • Siğillerle temasta bulunmak
  • Tırnakları ve tırnak diplerindeki etleri yemek
  • Uykusuz kalma, stres yaşama, yorgunluk, , dengesiz beslenme, kansızlık ve diyet gibi faktörler

Siğiller kanser yapar mı?

Bu siğiller genellikle iyi huylu olsa da, bazı türler kansere sebep olabilir. Bu siğiller genellikle genital bölgede oluşan siğillerdir. Rahim ağzı kanserlerinin nedeni HPV virüsleri olarak kabul edilmektedir. Genital bölgedeki siğillerin kişilere bulaşması cinsel yolla olur. Siğillerin kişilerde oluşumu uzun bir süre alır. Bu sebeple mutlaka kontrol altında tutulmalı, pap smear testi yaptırıp erken teşhis için yardımcı olunmalıdır.

Siğiller nasıl tedavi edilir?

Siğiller için uygulanan tedaviler sadece siğillerin yok edilmesine yöneliktir. Bu tedavilerde HPV virüsü yok edilemez. İçinde salisilik asit olan ilaçlar, koter yöntemiyle yakma, lazer uygulaması, siğillerin dondurulması yöntemi siğilleriçin kullanılan tedavi yollarıdır. Siğiller yok edildikten sonra tekrar çıkmayacağı gibi, bazı hallerde yeniden tekrarlama özelliği bulunabilir. Bu nedenle öncelikle kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirecek çalışmalar yapılmalıdır. Siğiller hızlı yayılım gösterip, bulaşıcı olduklarından mutlaka tedavi edilmelidir. Bu kişiler için hem sağlık, hem de estetik yönden önemlidir. Özellikle genital bölgedeki siğiller kadınlarda hamilelik dönemlerinden önce tedavi edilerek yok edilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde doğum sırasında bebeklerin zarar görmesi ve HPV virüsünü kapmasına engel olunamaz.

Bir Cevap Yazın