Simit aşı nasıl yapılır?
Simit aşı tarifi Gaziantep yöremize ait olan yöresel yemekler arasındadır. Bunun hem çok kolay bir yapımı vardır, hem de oldukça ekonomik şekilde yapılan bir tariftir. Özellikle hazırda yemeğiniz olmadığında, sizlerde kurtarıcı olarak simit aşı yapmayı deneyebilirsiniz. Zaten bir kere yaparsanız, bundan sonra sizde kendiniz isteyerek sıkça yaparsınız. Bu bölgede simit denen ince köftelik bulgurla hazırlanan bu lezzetli yemek, fazla marifeti bulunmayan bayanların bile kolayca hazırlayabileceği bir yemektir. Dahası Gaziantep yöresinde kadınların arasında “simit aşı bilmeyen avrat olmaz” diye yapılan bir espri de bulunmaktadır. Bu espriden bile yemeğin ne kadar kolay hazırlandığını sizlerde kolayca anlayabilirsiniz. Şimdi hep birlikte simit aşını hazırlamaya başlayabiliriz.
Simit aşı için gerekli olan malzemeler
- 1 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 150 gram kıyma
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2-3 adet orta boy kuru soğan
- 2 adet sivri yeşil biber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sade yağ ya da tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- Yeteri kadar karabiber
Simit aşı yapılışı
Tarifi hazırlamak için, önce bir tavanın içerisine ince yemeklik şekilde doğradığınız sadece bir adet kuru soğanı ve ince doğranmış olan yeşil biberleri sıvı yağla beraber kavurmaya başlayın. Soğanlar şeffaflaşıp hafifçe pembeleşince içerisine kıymayı ilave edip, birlikte kavurmaya devam edin. Kıyma malzemenin içinde suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşin üzerinde kavurmaya edin. İçerisine domates ve biber salçasını da ilave edebilirsiniz. Salçanın hafifçe kokusunu duyuncaya kadar kavurmaya devam edin. Malzemenin içine en son tuzu ve karabiberi ilave edin. Daha sonra malzemenin içerisine 3-4 su bardağı suyu ilave edin. Suyunuzun sıcak olmasına dikkat edin. Bunun ardından simitlik bulguru da içine koyun. Bulgur suyun içerisinde iyice yumuşayıncaya kadar ocakta orta ateşin üzerinde pişirmeye devam etmelisiniz. Simit aşı piştiğinde normalde yaptığınız pilavdan biraz daha sulu kalsın. Eğer yemeğin suyu az gelirse içine biraz daha su ilave edin. Bu arada başka bir tavanın içerisinde kalan kuru soğanları incecik doğradıktan sonra pembeleşinceye kadar kavurun. Buna kırmızı pul biberi ilave edin.
Artık pişmiş aşın üzerine pişirdiğiniz soğanlı biberi ilave edin. Simit aşı tarifi gördüğünüz gibi bu kadar kolay hazırlanmaktadır. Bundan sonra konuklarınıza bu lezzetli yemeği servis tabağına alarak ikram edin. Sıcak sıcak simit aşının yanında ayran, turşu, maydanoz, tere ve turp gibi garnitürler koyarak, çok lezzetli bir öğle yemeği menüsü servisi yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.