Sinir krizinin belirtileri nelerdir?
Sinir krizi vücutta değişik belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler hem sinir krizinin öncesinde, hem de sinir krizinin sonrasında izlenebilir. Sinir krizi aşırı şekilde stresle haşır neşir olan kişilerde aşırı sinirlenme ile kendini gösteren bir tepki olarak kabul edilir. Vücudun stresle karşılaşması halinde sinir krizi geçirilmesi halinde bunun yaşamda meydana gelen süreçlere bir meydan okuma olarak algılanması gerekir. Sinir krizinin öncesinde ve sonrasında vücutta bir takım belirtiler görülmeye başlar. Sinir krizi geçirildiği zaman gerçekte krizi geçiren sinirler değil, aslında adrenalin bezleridir. Yüksek oranda stres sinir krizinin en temel sebebidir. Stresin nedenleri sadece kişinin keyfini kaçıran, onu aşırı heyecanlandıran sebeplerden kaynaklanmaz. Kişilerin kendi alışkanlıklarında meydana gelecek değişimler stres nedeni olabilir. Evi taşıma, beslenme ve uykudaki değişimler, hava değişimleri bu olumsuz etkilerin içinde yer alır. Stres nedeniyle vücutta adaptasyon sendromu adı verilen bir dizi fizyolojik değişimler tetiklenir.
Genel adaptasyon sendromu aşamaları nelerdir?
- Alarm
- Karşı koyma
- Patlama
Bu evreler böbreklerin üstünde bulunan adrenalin bezleri tarafından düzenlenmektedir. Adrenalin bezlerinin iç kısmı bölümü olan adrenal medulla kısmından noradrenalin ve adrenalin hormonları salgılanır. Bu hormonlar vücudun stres veren etkenlerle savaşmasını sağlar. Adrenalin bezlerinin dış kısmı olan adrenal korteks bölümünden de farklı hormonlar salgılanmaktadır. Vücuttaki mineral dengesinin kurulmasından sorumlu olan ve kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini sağlayan bu hormonlar ise, vücut ağır stres altında bulunduğunda kan içeriği ve enerji sağlayıp yardımcı olur. Genel adaptasyon sendromuna karşı koymak için bu hormonlar çok fazla önem taşımaktadır. Stresin belli bir düzeye çıkması halinde sinir krizi meydana gelmektedir. Bu aşamadan sonra patlama aşamasına gelinir. Bu halde hormonlar vücutta iç dengeyi sağlayamaz bir haldedir. Vücudun mineral ve enerji dengesinin bozulması nedeniyle bedende kalp, beyin, bağışıklık sistemi, kan damarları ve diğer vücut alanları etkilenmektedir. Patlama sırasında vücudun belli bir bölümü ya da vücudun hepsi güçsüz bir hale gelmektedir. Yaşanan fizyolojik stres sonunda diyabet hastalığı, kanser türleri, adet düzensizliği, artrit, depresyon, kolit, otoimmün rahatsızlıkla gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Vücutta yaklaşan sinir krizi belirtileri nelerdir?
- Yorgunluk ve halsizlik dikkat çekici düzeydedir.
- İrritasyon oluşması
- Kan basıncında kronik yükselme
- İştah azalması
- Şevk ve ilgi azalması
Vücudun yaşadığı strese karşı meditasyon, masaj, egzersiz, düzenli uyku, tatil gibi rahatlatıcı etki yapan aktivitelerin yanı sıra, kişilerin dengeli bir beslenme şekli kurması ve iyi bir dinleyici ile konuşması faydalı olacaktır. Vücuda alınan mineral ve vitamin kürleri de stresle savaşta en büyük destek olacaktır. Stres sırasında vücutta eksilmiş fazla oranda potasyum yerine konup, vücut dengesi düzenlenmelidir. Adrenalin bezlerinin yardımcısı olan C vitamini mutlaka alınmalıdır. Vücutta bu maddelerin eksik olması nedeniyle stresle savaşmak zora girer. Vücut daha dayanıksız bir hale gelir.