Şirketim yok ama e-ticaret yapabilir miyim?
Genç girişimcilerin en çok yapmak istediği işlerden birisi kuşkusuz e-ticaret oluyor. Giderek gelişen ve büyüyen e-ticaret, internetin sunmuş olduğu imkanlardan faydalanmak isteyen tüketiciler tarafından en cazip alışveriş niteliğini kazandı. Ülkemizde de e-ticaret, giderek gelişen ve büyüyen yapıya sahip. Üstelik dünya e-ticaret büyüme oranından iki kat daha fazla ülkemizde büyüme söz konusu. Bu büyüme rakamı, e-ticaretti iştah kabartan bir girişim olarak karşımıza çıkarıyor. Ama söz konusu e-ticarette rekabet çok büyük. Üstelik daha önce hiç ticaret yapmamış bir girişimci için çok zor. Bugün perakendecilerin hepsi, e-ticarete işlerini kolaylıkla taşıyabiliyorlar. Çünkü bunların ticaret geçmişleri var. Aynı zamanda vergi mükellefi olmaları, e-ticaret için gereken formalitelerin kısa zamanda çözülmesini sağlıyor.
İlk defa girişim ortaya koyacak birisi, firma sahibi olarak bu işi yapabilir. Yani şahıs firması kurarak ve vergi mükellefi olarak bu işe ufak bütçelerle başlayabilir. Bu şekilde satacağı ürün kategorisinde tedarikçilerin ürünlerini kolaylıkla XML formatıyla sitesine yükleyebilir ve satışa başlayabilir. Tabi ödeme alt yapısını kurmak bu noktada sıkıntılı bir durum oluyor. Yeni bir firma olmanız sanal pos alımında sıkıtı yaşamanızı sağlayabilir. Ama idea soft, platin market gibi e-ticaret yazılımlarını satın alarak, yani ücretsiz e-ticaret sistemleri kullanmayarak bu durumu da çözebilirsiniz.
Firmasız yapalım hacım!
Firma kurmadan yapılacak e-ticaret, drop shipping olarak adlandırılıyor. E-ticaret ağlarına katılarak, bir seferliğine ödeyeceğiniz fiyatlarla anahtar teslim e-ticaret sahibi olursunuz. Kargo, vergi, müşteri hizmetleri gibi işlerle uğraşmadan, sadece sitenizin pazarlamayla uğraşarak, para kazamaya çalışırsınız. Burada tüm vergi ve alt yapı ödeme gibi işlemler, katıldığınız e-ticaret ağı tarafından karşılanır. Siz her sattığınız üründen elde dilen karın bir bölümünü, e-ticaret ağına ödersiniz. Firmasız bu şekilde, e-ticaret yapabilirsiniz.