Sırt ağrısının nedenleri nelerdir?
Sırt ağrısı, insanların yaşam kalitesini bozan, çalışma performanslarının düşmesine neden olan, değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Sırt ağrıların birçoğu önemli hastalıklardan ziyade, tedavi edilebilir nedenlerden kaynaklanır. Yapılan araştırmalara göre, kadınlar erkeklerden daha fazla sırt ağrılarına maruz kalmaktadır. Kadınların ev içerisinde yaptığı işler, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki hareketler, çalışma hayatında masa başındaki hareketsizlikler ağrıları çekmelerindeki nedenler. Ergenlik dönemlerindeki yanlış duruş bozuklukları da, ilerleyen zamanlarda skolyoz ve kifoz adlı kalıcı omurga sorunlarına yol açmaktadır.
Sırt ağrısına sebep olan ciddi rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir;
- Myofasiyel Ağrı Sendromu; Genellikle ofis çalışanları gibi işlerini sürekli oturarak yapanları etkileyen bu durum, uzun süreli sırt ağrılarına sebep olmaktadır. Sırt bölgesinde bulunan kaslarda ve yumuşak dokularda hissedilen ağrı, duruş bozukluğu sebebiyle oluşmaktadır. Ağrıyan bölge üzerine bastırmakla ağrı şiddetlenmektedir.
- Boyun Fıtığı; Boyun ve omurların kireçlenmelerinden kaynaklanan ağrılar, sırt bölgesine de yayılmaktadır. Bu ağrılar, kolda güç kaybı ve uyuşukluk hissi ile ayırt edilir.
- Fibromiyalji; Kadınlarda daha çok görülen ağrı, boyun ve sırt bölgesi başta olmak üzere vücudun her yerinde hissedilen ağrılara sebep olmakta. Hastalar sabahları yorgun uyanmaktan ve çabuk yorulmaktan şikâyet etmekte. Ağrıların soğuk, yorgunluk ve stresle artış göstermektedir.
- Skolyoz; Bu tarz ağrıda, hastanın yaşı önemlidir. Yaşla bağlantılı, farklı hastalıklar kendini sırt ağrısı olarak gösterir. Gelişme çağında olan çocuklarda skolyoz kaynaklı omurga eğrilikleri, sırt ağrısına sebep olur. Omuzlarda, kürek kemiklerinde ve kalçalarda oluşan asimetri skolyoz hastalığının belirtileri arasında yer alır.
- Osteoporoz; Kadınlarda ve yaşlılarda sık görülen kemik erimesinde, sırt kemiklerindeki kırılmalar sırt ağrısına sebep olmakta. Ağrılar şiddetli seyretmekte ve ağrıyan bölgede hassasiyet oluşmaktadır.
Sırt ağrısı karın kaslarınızı güçlendirip, fizik tedavi seanslarına katılarak, akupunktur ve uygun ilaçlar kullanılarak azaltılabilir. Sırt kaslarının güçlendirilmesi, sırtınızı rahatlatarak, omurganızdaki basıncı azaltıp, ağrıların dinmesine sebep olur. Stresten uzak durmakta, ağrılarınızın yok olmasında etkili olacaktır. Ağrılarınızı dindirmek için, yüksek topuklu ayakkabılar giymemenizi, ağır çantaları taşımamanızı, uzun süreli araç kullanmamanızı ve uzun süreli oturmaktan kaçınmanızı, ağır eşyalar kaldırmamanızı, belinize destek olarak yastık kullanmanızı, yerden kaldıracağınız şeylerde dizlerinizi kırarak eğilmenizi öneririz. Sırt ağrılarında uygulanacak tedavi, sebebe bağlı yapıldığından, ağrılar genellikle cerrahi müdahale olmadan giderilir. Skolyoza bağlı olan ağrılar ise, cerrahi müdahaleyi gerektirir. Vücudumuz oldukça değerlidir, iyi bakarsak bizlere uzun yıllar sağlıklı şekilde hizmet edecektir. Yapılması gereken tüm detayları, sırt sağlığımızı düşünerek uygulamaktan çekinmeyelim.