Sistit nedir?
Sistit, idrar yollarının ağrılı bir enfeksiyonu olarak bilinir. Kadınların uretrası daha kısa olduğundan, erkeklere oranla hastalık daha fazla görülür. Bakterilerin mesane ve böbreğe ulaşması ve idrarda çoğalmasıyla gelişen hastalık, başlangıçta teşhis edilebilirse kolay yoldan tedavi edilir. Antibiyotik tedavisiyle kısa sürede iyileşebilecek olan rahatsızlık ihmal edildiği takdirde, ciddi sağlık sorunlarını ile karşılaşabilirsiniz. İdrar testi yaptırılarak, teşhis konulabilen rahatsızlık ihmal edilmemelidir.
Sistit hastalığının belirtileri nelerdir?
- Sık sık ve acil olarak idrara çıkma isteğinin duyulması,
- İdrar yaparken yanma hissedilmesi ve idrar miktarının az olması,
- İdrarda kan görülmesi ve idrar renginin berrak olmaması,
- Erkeklerde rektal ağrı duyulması, kadınlarda ise kalça ağrısının hissedilmesi,
- İdrarda ağır bir koku bulunması, hastalığın en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır.
Hastalığın oluşması için bazı sebepler gerekmektedir. Bu sebepler;
- Sindirim sistemindeki bakterilerin sidik borusuna kadar ulaşarak enfeksiyona sebep olması, hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu sebeple genital bölge temizliğine dikkat etmek gerekir. Tuvalet kâğıdını dikkatli kullanmak, hastalıktan korunmanıza ve hijyene yardımcı olacaktır.
- Böbrek taşlarının idrar yollarına inip tıkanmaya yol açması, enfeksiyon oluşumunu hazırlar.
- Mesanenin tam olarak boşaltılmaması ve buradaki bakterilerin üremesinin hızlanması, enfeksiyonun oluşumunu hazırlar.
- Sık sık kabızlık çekilmesi, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve cinsel ilişki nedeniyle bu rahatsızlığı yaşamanız olasıdır.
- Erkeklerdeki prostat büyümesi, idrar yollarına baskı yapacağından, idrarın tam olarak boşaltmasına mani olacaktır. Bu neden erkeklerde enfeksiyonun oluşumu açısından oldukça önemlidir.
- Diyabet hastalarının kan şekeri yükseldiğinde, böbrekler tarafından emilemeyip, idrar yoluyla dışarı atılır. İdrarda bulunan fazla şeker, zamanla bakteri oluşumuna sebep olacağı için, şeker hastalığının tedavisinin aksatılmaması gereklidir.
Hamile olan kadınların sıkça bu rahatsızlıktan şikâyetçi olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi ise, rahmin idrar kesesine uyguladığı baskı ve idrar torbasının tam olarak boşaltılamama sorunudur. Sistit hastalığının yaşanmaması için, tuvalette temizliği önden arkaya doğru yapmak, idrarı uzun süre tutmamak, cinsel ilişkiden sonra ilk on dakika içinde idrar yapmak, anal ilişkilerde vajinal bölgeyi korumak çok önemlidir. Ayrıca her gün bol su içmek ve idrar yaparak bakterileri dışarı atmaya yardımcı olmak, kahve, çay, alkol gibi içecekleri az tüketmek, genital bölgeyi nemli tutmamak ve temiz, pamuklu iç çamaşırları kullanmak gerekir. Erken teşhis edilerek tedavisine başlanan rahatsızlığın, 24 saat içerisinde belirtileri kaybolur. Hastalık ihmal edildiğinde ise, kişide kalıcı olarak mesane ve böbrek hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle, sistit hastalığını kronik hale getirmeden tedavi ettirmek önemlidir. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..