Sivrisinek neden ısırır?
Yaz aylarının belki de en keyif kaçıran etkeni sivrisinekler, çoğu insanın yaz mevsimini sevmemesinin dahi nedeni olabilmektedir. Oldukça inatçı, kana susamış, vızıltısı ile uyumayı imkansız hale getiren ve sanki insanları sinir etmek için yaratılmış yaratıklar olan sivrisinekler, kan emici yapıları ile dahi sinir bozmaya yeterlidir. Sivrisinekler sadece insanları ısırarak kanlarını emmemektedir. Tüm memelileri, balıkları, kuşları ve hatta kelebekleri dahi ısırarak kanlarını emdikleri saptanmıştır.
Çoğu insanın bilmediği bir konu da, yalnızca dişi sivrisineklerin kan emdiğidir. Erkek sivrisinek genellikle tıpkı arılar gibi çiçek ve bitki özleri ile beslenir. Ancak dişi sivrisinek vücudunda taşıdığı larvaları yani yavruları beslemek için kan emmektedir ve vücut yapısı da buna uygun olarak geliştirilmiştir. Sivrisineklerin ortalama ömrü birkaç haftadır ancak bir dişi sivrisinek, bir defada 400 tane yumurta bırakabilir.
Kış aylarında sivrisineklerin ortadan kaybolmasının nedeni ise, bu canlıların sıcaklığa karşı aşırı derecede duyarlı olmalıdır. Her ne kadar sivrisinekler kış aylarında yaşayamasa da, bu durum yumurtaları için geçerli değildir. Dişi sivrisinek yumurtalarını durgun bir su birikintisine ya da nemli bir toprağa gömerek, bütün bir kış boyunca larvaların yaşamasını sağlayabilir. Havaların ısınması ile bir hafta içerisinde yumurtadan çıkan yavrular, insanların kabus dolu uzun yaz geceleri geçirmelerini sağlamaktadır.
Sivrisineklerin insanları ısırarak kanlarını emmeleri sonucu cilt yüzeyinde oluşan şiddetli kaşıntı hissi, sivrisineğin ürettiği bir salgıdan kaynaklanır. Emme işlemi bittikten sonra toksin yapıda olan bu maddenin cildi tahriş etmesi, kişinin bu bölgede kuvvetli bir kaşıntı hissi yaşamasına neden olmaktadır. Sivrisinekler üzerinde yapılan araştırmalar, ısıracakları bir insanı sıcaklığından, kokusundan ve kimyasal izlerinden saptayabildiklerini göstermiştir.