Siyatik romatizma nedir?
Siyatik romatizma, vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinirinin bacakta sebep olduğu ağrıyla beraber ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Ağrının giderek şiddetlenmesi hastanın yürümesine bile mani olacak etkiler yapar. Bacaklarda çekmeye, kalçada uyuşmaya, ağrı ve kas güçsüzlüğü gibi etkilere neden olarak kendini gösterir. Siyatik rahatsızlığı genellikle tek başına ortaya çıkmaz. Omurga hastalıklarıyla, disk kayması, bel fıtığı ve diz kapağı iltihaplanmaları gibi sinirlerde sıkışmaya neden olan rahatsızlıklarla beraber görülebilir. Siyatik rahatsızlığı halk arasında aynı zamanda sinir romatizması olarak ta bilinmektedir.
Siyatik siniri vücutta leğen kemiğinden başlar, kalçanın içerisinden geçerek, bacakların arka tarafından dize doğru inmektedir. Dize geldiği zaman burada ikiye ayrılır ve baldırlara doğru gider. Bunu şu şekilde açıklayalım, dördüncü ve beşinci bel omurlarının arasından çıkarak, topuklara kadar giden sinir siyatik olarak tanımlanır. Bu sinirin neden olduğu ağrı belli bir bölgede değil, ağrı ortaya çıktığında bütün organı etkilemektedir. Siyatik vücutta bulunan en büyük sinirdir. Bu sinire ait olan bozukluklarla ortaya çıkan, kalça ve kaba etlerden başlayıp, bacaktan topuğa doğru yayılan ağrı ise, siyatalji olarak adlandırılır. Çoğunlukla bu ağrıya bel ağrısı da eşlik eder. Omurgada fıtıklaşmış olan bir diskin siyatik sinirinin bir dalına bası yapmasıyla siyatalji ortaya çıkmaktadır. Siyatik romatizma olarak ta bilinen bu sorunun tanısında, sinir kökünün basıyla beraber ağrı yapması, kas ve iskelet sisteminde olan gerilme ve burkulma sonucunda yansıyan ağrının doğru ayırt edilmesi gerekir.
Siyatik romatizma belirtileri nelerdir?
- Kalçadan topuğa kadar inen ağrı ve çekilme
- Belden ayağa doğru uzanan ağrı
- Etkilenmiş bacakta olan karıncalanma, hissizlik ve kas güçsüzlüğünün olması
- Kramp, sertleşme ve kalçada uyuşmanın olması
- Gerinme ve öksürmede oluşan ağrılar
- Üst bacakta sürekli olarak ağrı olması
- Aynı pozisyonda olunduğunda tüm bacakta ağrı olması
Siyatik romatizma nedenleri
Siyatik sinirindeki bu ağrının olmasının en önemli sebebi sinirlerde oluşan yıpranmadır. Çünkü sinirler aynı bir pamuk ipliği kadar hassas olmaktadır. En ufak bir kaza ya da basının olması sinirlerin hasarlanmasına sebep olabilir. Bu hasara sebep olabilecek etkenler ise;
- Omurların etkisiyle sinirin sıkıştırılması
- Şeker hastalığı ve omurga hastalığı gibi rahatsızlıkların etkisiyle
- İltihaplanan bölgede siyatik sinirinin etkilenmesi, disk kaymasının siniri sıkıştırması
- Omurga eğriliklerinin olması (Skolyoz)
- Omurga kireçlenmesi ve bu bölgedeki tümörler
- Bel fıtığı
- Doğuştan oluşan kemik bozuklukları
- Farklı travmalar
- Yanlış yapılan enjeksiyonlar
- Zor doğum ve ağır sportif faaliyetler
Siyatik romatizma nasıl anlaşılır?
Siyatik romatizmanın anlaşılması için basit bir egzersiz testi yapılması yeterli olur. Yere düz yatıp dizlerinizi kırmadan ayağınızı düz olarak yukarı kaldırın. Bunu yaptığınızda ağrı hissediyorsanız, ağrı ayağınızı yukarıya kaldırdığınızda artıyorsa, bu ağrı genellikle siyatik ağrısıdır. Bazı spor yapmayan kişilerde de bu ağrının ortaya çıkması mümkündür. Bu durumda tıbbi tetkiklerle siyatik romatizma tanısı konulabilir.
Siyatik romatizmadan nasıl korunabilirsiniz?
- Önce dik duruş pozisyonunu kullanın
- Karın kaslarınızı çalıştırmalı ve kasların kuvvetlenmesini sağlamalısınız
- Dengesiz olarak yük kaldırmayın, yerden eğilip yükü alın
- Uzun süre oturulmayın ve ayakta durmayın
- Bir sandalyede otururken yere doğru eğilin. Bunu yaparken ağrı hissediliyorsa, 30 saniye kadar pozisyonda bekleyin.
- Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının
Siyatik romatizma tedavisi nasıl yapılır?
Rahatsızlığın en temel tedavisi için, yatak istirahatinin yapılması gerekir. Yatağın altına da kalın bir tahta koymak faydalı olur. Uygulanan tedavilerin arasında, AHT terapisi, B1 ve B2 vitamin enjeksiyonu, akupunktur, epidural steroid enjektesi, ultrason, kas gevşeticilerinin kullanılması, ışın terapi, impulse İQ tedavisi, bazı ilaçların kullanılması, fizik tedavi yapılması, masaj uygulaması ile doktorun önerdiği germe ve güçlendirme egzersizleri yer alır.