Sofra düzeni nasıl olmalıdır?
Evlerimizde yapacağımız özel ve resmi davetlerdeki sofra düzeni herkesi endişe içerisine sokmaktadır. Örtülerin seçiminden, kaşık, çatalın yerleşimine, hangi yemeklerin önce servis edileceğine kadar her detayı hatasız olarak yapmak isteriz. Vereceğimiz davetlerin konuşulmasını, övgüler almayı hayal ederiz. Burada öncelikle verilen davetin konusu önem taşımaktadır. Davetlileri en azından bir hafta önce davet etmeliyiz ki, davet gününe kadar hazırlıklarını yapsınlar. Bundan sonra sıra, bizim hazırlığımıza gelmeli. Masa örtüsü ve peçetelerin seçiminde, uyum içerisinde olmalarına dikkat etmeliyiz. Peçeteler düzgün şekillerde katlanarak sunulmalı. Masa örtüleriniz keten ve dantelli olursa daha şık bir masa hazırlayabilirsiniz. Masa örtünüzün boyutları da, masanızla uyum içerisinde olmalı. Ne çok büyük, ne de çok küçük olmalı, orantıya dikkat etmeliyiz. Sofranızda her şeyin uyum içerisinde olması göz zevki açısından da hoş karşılanacaktır. Bardaklardan, tabaklara kadar, her detayı incelemelisiniz. Masada çiçeklerden oluşan bir aranjman kullanacaksanız, renklerin yemek takımlarıyla uyum göstermesine dikkat edin.
- Masa düzeninin yemek servisleri hakkında bilgi vereceğini unutmayın. Eğer menünüzde çorba yoksa çorba kâselerini koymayın. Çorba ikram edilmeyen davetlerde, masaya ordövr tabağı konmalıdır. Masaya yerleştirilecek, kaşık, çatal ve bıçaklar kullanış amaçlarına göre, dıştan içe doğru yerleştirilmelidir. Tabaklar ise, servis, yemek, salata ve ekmek tabağı olarak uygun tabaklar seçilmelidir.
- Yemek çatalı tabağın sol tarafına,
- Yemek bıçağı tabağın sağ tarafına,
- Yemek kaşığı tabağın sağ tarafına, çatalın dışına konmalı,
- Balık çatalı tabağın sağ tarafına, yemek bıçağı dışına konmalı,
- Balık bıçağı tabağın sağ tarafına, yemek bıçağı dışına konmalı,
- Meze çatalı tabağın sol tarafına, diğer çatalların dışına konmalı,
- Meze kaşığı tabağın ön kısmına konmalı,
- Çerez ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola bakacak şekilde konmalı,
- Çerez ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru bakacak şekilde çatalın yanına konmalı,
- Su bardağı tabağın sol ön tarafına, şarap bardağı su bardağının yanına, rakı bardağı su bardağının yanına konmalı,
- Tuzluk ve biberliği ise, iki servis tabağı arasına konmalı,
- Yağ ve sirke ise, sofranın orta kısmına, hardal ve diğer soslarda yakınına konmalı,
- Salata tabağını, servis tabağının sol yanına, meyve ve ekmek tabağını da ortaya yerleştirmeli,
- Çiçek aranjmanları da masanın ortasına konmalı,
- Peçeteler ise, servis tabağının soluna yerleştirilmelidir. Resmi davetlerde ise, tabağın içerine konulmalıdır.
Vereceğiniz davetlerde, misafirlerin oturacağı yerleri daha önceden belirlemeli, birbirini tanıyan kişileri yan yana oturtmalısınız. Servis yapmaya, sağ tarafta bulunan bayandan başlamalı, tatlı servisinde masa temizlenmelidir. Misafirlerin içki isteyip, istemediği sorulmalıdır. Yemekte bıçak kullanılacaksa, çatal sol elle tutulmalı, kullanıldıktan sonra, masayla temas ettirilmemeli, tabağın içerisine veya yanına bırakılmalıdır. Konukların önüne üç adetten fazla kaşık, çatal ve bıçak konulmamalı, gerekirse daha sonra ilave edilmelidir. Davet sonunda ev sahibine teşekkür etmeden sofradan kalkmamanız önemli bir detaydır.