Solaryum zararlı mıdır?
Herkes güzelleşmek için bir hareket içersinde. Evet insan bakımlı ve güzel olmaya muhtaç yaratılmış, güzellik ise onun en büyük hasretlerinden biri olmuştur. Ancak bazı güzellik uygulamalarının zararlı mı, yoksa zararlı mı? oldukları hala tartışılan bir konu olmakta. Biz de uzmanından solaryum aracının zararlı mı, değil mi? bunu öğreneceğiz.
Solaryum güneş evi anlamına geliyor. Güneşin ışınlarının bir benzerini meydana getirerek, insan derisine nüfus etmesini sağlıyor. Bu ışınlara mor ötesi ışınlar deniyor. Açık veya tamamen kapılı alanlarda yapılan bu işlemler, güneşin bir evi etkisini klonluyor diyebiliriz. İnsanların solaryuma para vermelerinin sebebi hikmeti bronz tenin her zaman daha çekici olduğu düşüncesinden kaynaklanıyor. Bronz ten sayesinde kusurlu bacaklar veya vücudun herhangi bir yerinde bulunan iz yok ediliyor diyebiliriz. Tabi yaş itibariyle de solaryum yaptıran biri daha genç ve dinç gözükebiliyor. Bu gibi birkaç tane daha sebep, solaryumların popüler olmasını sağlar.
Şimdi işin bu tarafını geçelim ama mor ötesi ışınlar salgılayan bu araçlar, zararlı mı? sorusuna gelelim. Doktorların dediklerine göre mor ötesi ışınlar diğer ışık ailesinden farklı bir şekilde evrende yer ediniyorlar. Diğer ışınlar bulunduğunuz mekanı aydınlatırken, mor ötesi ışınlar insan vücudunun altına girerek hücrelerin uyarılmasına sebep olur. Pigment içeriğine sahip hücreler bu ışınlara maruz kalarak çoğalır. Bu çoğalma insan teninin bronzlaşmasını sağlayan temel sebep. Yan sebepler olarak damarların kalınlaşması meydana gelir. Bazı hücrelerin DNA’sında bozulmalar, sindirim hücrelerinin sıkıştırılması sağlanır.
İşte işin kuyruğunun koptuğu yer. Sindirim hücrelerinin baskı altına alınması, vücuttaki DNA’sı bozulan hücrelerin dışarıya atılamaması anlamına geliyor. Yani bu durum cilt kanserine yakalanma riskinizi arttırıyor. Sindirim hücreleri vücutta DNS’sı bozulan hücreleri dışarı atar. Çünkü bunlar kanserli hücrelerdir. Ancak mor ötesi ışınlar bunların vazifesini yapamamasına sebep olur.