Sosyal yaşamı etkileyen en önemli sorun nedir?
İnsan tek başına yaşayamayacak kadar mükemmel donanımla yaratılmıştır. Bu nedenle sürekli olarak kendisini anlayabilecek bir dosta ihtiyaç duyar. Kendisini anlatabileceği bir çevreye, işe, aileye ihtiyaç duyar. Ancak insana verilen donanımların harikalığı kadar, kendisini hayat planında atıl bırakacak düşünce sistemi de serbest bırakılmıştır. Eğer kişi, irade disiplini, düşünce disiplini, hissi güçlülük konularında kendisini yetiştirmediyse ve çevresinden, ailesinden aldığı olumsuz badireler neticesinde, hayatını bedbaht bir şekilde anlamaya başladıysa, sosyal ilişkilerinde büyük bir sorunu başlatmış olur.
Bunun aşılabilmesi için gerekenleri yerine getirmek, insanın yeniden kendi asıl olan kimliğine kavuşmasına sebep olur. Sosyal ilişkilerde özgüven hususu, kişini kendisini anlatamamasına dolayısıyla çevreden sürekli uzaklaşmasına, yalnız kalmasına sebebiyet verir. Bunun sonucunda varılacak yer ise, olumsuz bir takım davranışlar olabilir. İnsanın kendisine güveninin azalması durumunda beyin, kendisini diğer ortamlardan dışalayıcı telkinlerde bulunur. Ortada kendisini dışlayacak bir mekan ya da insan olmamasına rağmen kişi, kendisinin istenilmediğini veya kendisiyle dalga geçildiğini düşünür. Bu durumlar tedavi edilemezse, daha büyük kişilik bozukluklarının kapısı aralanır.
Kişi kendinin doktorudur. Kendi başına bu hal ve hareketlerinden kurtulabilir. Yeter ki hayatında bir şeylerin yanlış gittiğini ve kendisine zarar verdiğini anlayabilsin. İkinci olarak sorunların tespiti ve üzerine gidilmesiyle çözülmesi gerçekleşecek.
O zaman ne yapabiliriz?
İnsan kendisine neden güvenmez? Eğer kapsamlı ve donanımlı değilseniz, güvenmemeniz doğaldır. Kendinizi geliştireceğiniz bir alan belirleyin. Sevdiğiniz bir alan olsun. O alana odaklanın ve uzman olmaya çalışın. Eğer birileri sizin alanınıza giren konuda konuşmaya başladıysa, orada varlığınızı hissettirin. Hedeflerinizi belirleyin. Hayatta ne olmak istediğinizi sahici bir şekilde kendinize sorun. Aldığınız cevap neticesinde çalışmalara başlayın. Birden kendinizi kalabalık ortamlara atmayı düşünmeyin. Etrafınızı yavaş yavaş genişletmeye başlayın. Daha önce tanımadığınız kimselerle arkadaş olmaya çalışın. Fikir ve düşünce planında kendinizi ve arkadaşınızın fikirlerini açmanızı sağlayın.