Spam ne demektir?
Dünya çapında neredeyse tüm bilgisayar kullanıcılarının ortak sorunu olan spam yani yığın mesajları, önceki dönemlerde telefonla yapılan reklamların modern çağda internet ortamına taşınmış halidir. Büyük bir çoğunlukla ilan tarzında belirli bir amaca yönelik reklam yapılmasını amaçlayan spam mesajlar, dijital ortamda bilgisayar kullanıcılarının “gereksiz” olarak nitelendirdiği tüm içerikleri kapsar. Bilgisayar kullanıcılarının ilgisi dahi olmadığı alanlarla ilgili sürekli olarak tanıtım mesajları alması manasına da gelen spam, erkek bir kullanıcıya kadın çamaşırları reklamı ya da kadın bir kullanıcıya tıraş köpüğü ilanı gelmesi kadar mantıksız içerikleri kapsar. Her ne kadar internet üzerinden haberleşmek için pek çok yazılım bulunmasına rağmen e-posta hala dünya çapında kullanılan ve kısa süre içinde de vazgeçilmesi mümkün gibi görünmeyen bir iletişim yöntemidir. Spamlar da bu nedenle doğrudan kullanıcıların e-posta hesaplarını hedef almaktadır.
Fiziksel bir yapı olan spam mesajları gerçek bir bilgisayar kullanıcı tarafından e-posta adreslerinin manuel olarak girilmesi ile gönderilebileceği gibi, yazılım kullanılarak daha önceden kayıt edilen e-posta hesaplarının otomatik olarak kullanılmasıyla otomatik bir işlem olarak da gerçekleştirilebilir. İnternetin milyarlarca insana doğrudan ulaşma imkanı sunması reklam için bulunmaz bir nimet sunarken, spam mesajlarla insanlara ulaşmanın bu denli yoğun tercih edilmesinin en temel nedeni ise “düşük maliyettir”. Spam mesaj gönderimi oldukça ucuz olduğu halde çok geniş bir kitleye ulaşma imkanı sunması, günümüzde hala bilgisayar kullanıcılarının “tüm önlemlere rağmen” spam mesajlarla karşılaşmasına neden olmaktadır.
Bilişim devi olarak nitelendirilen ve dünya çapında “milyonlarca” kullanıcıya sahip olan firmaların sağladığı e-posta hesaplarında dahi spam mesajlar görülebilmektedir. Bu e-posta “markaları” kullanıcılara sunduğu reklamlarda ve yapılan güncellenmelerin içeriğine dair bildirimlerde, gelişmiş bir spam filtresine sahip oldukları ile övünürler. Bu durumda da akla, bu denli güvenilir bir spam filtresine sahip olan e-posta hesabının hala nasıl yığın mesajlar dolabildiği sorusu gelmektedir. Ayrıca bazı e-posta hesapları spam filtreleme konusunda oldukça başarılı iken sadece belirli adreslerden gelen yığın mesajları filtrelemiyor “gibi” görünmektedir. Bazı kullanıcılar bu spam mesajların bizzat e-posta sağlayıcısı firma tarafından gönderildiğini düşünse de, kullanıcıların e-posta adreslerini elde etmenin pek çok farklı yolu bulunmaktadır.
E-posta adresi satışı gibi bir kavram ilk aşamada anlamsız gibi görünse de, spam mesaj göndermek isteyenler için binlerce kullanıcının e-posta adresine sahip olmak çok önemlidir. İnternet üzerinden e-posta adresi “arşivi” satışı yapan kişiler bulunmakta ve spam mesaj göndermek isteyenlerle “belirli bir ücret karşılığında” bu arşivi paylaşmaktadır. Bunların haricinde kullanıcıların e-posta adreslerine ulaşmak için birçok farklı yöntem bulunmaktadır.