Spartaküs kimdir?
Antik Roma döneminde yaşamış bir köle olan Spartaküs, beraberindeki kölelerle birlikte başlattığı ayaklanma ile medeniyet tarihine kölelik karşıtı ve bireysel özgürlüklerin savunucusu olarak geçmiştir. M.Ö. 73 yılında köle ayaklanmasına önderlik yapan Spartaküs gladyatör okulundan 77 köle arkadaşı ile birlikte kaçmıştır. Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu haritadan silinen Pompei uygarlığı ile tarih boyunca merak konusu olan bölgeye kaçan Spartaküs ve arkadaşları, burada Vezüv Yanardağı’na saklanarak peşlerindeki Roma askerlerini atlatmayı başarmıştır. Trakyalı bir köle olan Spartaküs, Roma ordusundan kaçarak kendisi gibi gladyatör olan kölelere önderlik yapmış ve böylece büyük bir hareketin lideri haline gelmiştir.
Vezüv Yanardağı bölgesine kaçarak Roma askerlerinden kurtulduktan sonra geniş bir hareket başlatan Spartaküs, kısa süre içinde sayısı 100 bini bulan bir köle topluluğunun önderi olmuştur. 100 bin kişilik bir ordu ile İtalya’da birçok kenti alan Spartaküs, kazandığı başarılar ile Romalı yöneticilerin de ilgisini çekti. Spartaküs’ün beraberindeki köle ordusu ile birlikte giderek daha da büyüyen bir güç haline dönüştüğünü fark eden Romalı yöneticiler, iki konsül yönetiminde birlikleri bu iş için görevlendirdi. Spartaküs’ün üzerine giden Roma ordusu, üstün bir direniş gösteren Spartaküs yönetimindeki köle ordusunu mağlup edemedi. Romalıların düzenli ordusunu ağır bir yenilgiye uğratan Spartaküs, daha sonra Alpler’e doğru ilerlemek ve bu güvenli topraklarda dağılmak istiyordu.
Spartaküs beraberindeki köle arkadaşlarının sessiz bir şekilde Avrupa’ya dağılabileceği en uygun yer olarak düşündüğü Alpler’e hiçbir zaman gidemedi çünkü beraberindeki insanlar İtalya’da kalmak istiyordu. Durumu gözden geçiren Spartaküs Kuzey yönüne doğru ilerleyemeyeceğini anlayınca Güney şeridi boyunca ilerleme kararı aldı. Luciana dolaylarına ilerleyen Spartaküs ve beraberindeki arkadaşları burada ilk defa Marcus Crassus’a yenildi. Savaşın kaybedilmesinden sonra Sicilya’yı geçmek üzerine planlar geliştiren Spartaküs, önce Messina’ya geriledi. Burada kendilerini kaçırmak için daha önceden anlaştığı korsanların ihanet etmesi üzerine zor durumda kalan Spartaküs, Crassus’un kuşatmasını yarsa da daha sonra Romalı birliklere yenilmiştir. Romalı askerler tüm köleleri kılıçtan geçirse de, Spartaküs’ün cesedi asla bulunamamıştır. Spartaküs’e ne olduğuna dair çeşitli söylentiler ve efsaneler olsa da, günümüzde dahi kuşatma sonrası ne olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır.