Stilist ne iş yapar?
Giyim sektöründe müşteri beğeni ve talebini artırabilmek adına yeni ürün tasarımları yapan ve bu tasarımları kağıt üzerinde çizimlere dönüştürerek görselleştiren kişilere “stilist” denir. Bireysel anlamda fark yaratan, moda trendlerine yön veren boyutta tasarımlar yapan stilistlere ise “moda tasarımcısı” denmektedir.
Günlük hayatta stilistlere “modelist” dendiğine de şahit olunmakla beraber, bu tam olarak doğru bir kullanım şekli değildir. Zira, stilist tasarımı yapan kişi, modelist ise stilist tarafından gerçekleştirilen tasarıma ilişkin olarak seri üretime geçilebilmesine imkan veren kalıpları çizen ve bu kalıpları kullanıma hazır hale getiren kişidir.
Stilistlik mesleği doğal bir yeteneği de beraberinde getirmekle beraber, bu yetenek daha çok işin tasarlama gücüne dairdir. Tasarıma dair çizimleri gerçekleştirmek ise daha ziyade teknik bir iş olup, bu teknikler lisans düzeyinde moda tasarım okullarında ya da özel stilistlik okullarında öğretilmektedir. Ancak, her ne kadar teknik bir iş olsa da çizim yapabilme konusunda hiçbir becerisi olmayan kişilerin bu teknikleri öğrenmesi zor olabilmekte ya da zaman alabilmektedir.
Stilistlik mesleği modelistlikten farklı olsa da her iki mesleği birlikte icra edip bu unvanlardan sadece birini taşıyan kişiler de söz konusu olmaktadır. Unvanların ve rollerin farklılaştırılmış olduğu durumlarda da bu iki meslek sahiplerinin diğeri hakkında bilgi ve beceri sahibi olması önemlidir. Zira, modelistin nasıl kalıp çıkaracağını bilen bir stilistin elinden kalıplamaya en uygun, en başarılı çizimlerin çıkacağı inkar edilemez bir gerçektir.
Stilistlerin çalışırken kullandığı malzemeler bir ressamınkinden çok da farklı değildir. Ana görev tasarım yapmak ve bu tasarımı kağıt üzerinde görselleştirmek olduğundan çizim ve boya malzemeleri (suluboya, guaj gibi) ana çalışma ekipmanıdır. Son yıllarda hayatımızın her alanına giren bilgisayar stilistlik mesleğinde de kullanılmaktadır. Bu doğrultuda, “bilgisayarlı stilistlik” gibi bir meslek ve bu mesleği okutan okullar da gündemimize girmiş olup, uygulamadaki yerini almıştır.