Stres tüp bebek tedavisini etkiler mi?
Tüp bebek tedavisi olmak isteyen kadının stres altında olması ve psikolojik durumu hem fizyolojik dengesine, hem de hormonal dengesine olumsuz olarak yansımaktadır. Gebe kalmayan çalışan kadınların en fazla etkilendiği faktörün stres olduğu belirlenmiştir. Fakat tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların dışarıdan uyarılması söz konusu olduğundan, durum daha farklı gelişebilir. Kullanılan ilaçlar yüzünden, kadının mekanizması farklı bir düzenekte işlemeye başlar. Bu yüzden stresin tedavi üzerinde etkisi daha kısıtlı olmaktadır. Bu tedavi sürecinde çiftler açısından hem duygusal olarak, hem de maddi anlamda zorlu bir süreç başlar. Kendini kontrolsüz hisseden çiftler hem kısırlıkla mücadele etmekte, hem de yoğun stres altında olmaktadır. Bu tedavide çiftlerin büyük bir sabır göstermesi gerekir. Başarıya gölge düşürebilecek stres ve umutsuzluk içinde olmak tedavinin olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu yüzden eşlerin tedaviden önce başlayarak, kendilerini rahatlatacak olan etkenlerden faydalanması gerekir. Bu tüp bebek tedavisinin başarılı olmasını sağlayarak, çiftlerin bebek sahibi olmasında etkili olacaktır.
Stres tüp bebekte başarıyı ve gebe kalmayı etkiler mi?
Kadınların tüplerinin işlevsel bozukluğunu, yumurtlamayı ve hamile kalmayı etkileyen en önemli unsurlardan biri strestir. Kadının başarılı bir gebelik dönemi geçirebilmesi için, stresten uzak kalması gerekmektedir. Doğallık ve stres arasında gidip gelen birinin gebe kalması oldukça zordur. Stres yaşamanın nedenlerinin başında aile içi baskıları ve çiftlerin birbiriyle uyumsuzluğu gelir. Ailenin bu konularda bilinçlendirilmesi, gebeliğin gelişmesi açısından önemlidir. Tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftlerin tedaviden önceki dönemde yeterli bilgiye sahip olması ve bu konuda yeteri kadar bilgilendirilmeleri stresin yaşanmaması açısından önemlidir. Doktorun hastasıyla devamlı olarak iletişim halinde olması, yaşanacak süreçler hakkında bilgi vermesi gerekmektedir.
Stresin azaltılması için ne yapılmalıdır?
- Tüp bebek tedavisi olmak isteyen çiftlerin birbirine karşı daha anlayışlı olması ve uyum içinde hareket etmesi gerekir.
- Kişiyi rahatlatacak yoga ve meditasyon yöntemlerinden faydalanmalıdır.
- Stresle baş etmek için çiftlerin bir psikologdan destek alması gerekir.
- Nikotin ve kafeinden uzak durulmalı, egzersizler yapılmalıdır.
- Tüp bebek ve kısırlıkla ilgili bilmek istediğiniz, kafanıza takılan her konu için doktorunuzdan destek almalısınız.
- Akupunktur yöntemine başvurup, stresinizi yenebilirsiniz. Özellikle hazırlık aşamasında bu size faydalı olacaktır.
- Tedaviden önce aile bireyleri birbiri ile irtibatta olmalıdır.
- Tüp bebek tedavisine başlarken kendinizi manen hazır hissetmelisiniz.
Tüp bebek tedavi yöntemi buna başvuran kişileri maddi ve manevi olarak yoran bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, yine de bebek sahibi olmak isteyenler için bir umut ışığıdır. Sonuçlarının olumlu olması durumunda, bütün olumsuzlukların yok olduğu bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi çiftler açısından zaten bir stres kaynağı olarak görülmektedir. Büyük umutlarla başlanan tedavinin üst üste başarısızlıkla sonuçlanması, eşler için yıkım kaynağıdır. İşte bu yüzden tedavinin başında ve daha sonrasında gerekli araştırmalar yapılmalı ve oluşacak sorunlar giderilmelidir. Bunun yanı sıra eşler psikolojik olarak rahatlatılmalı ve psikolojik destek almaları sağlanmalıdır.